JazzMa

Friss Hírek

Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Lemezpolc kritika:
Tanaka, Ayumi - Subaqueous Silence

Tanaka, Ayumi: Subaqueous Silence 2022. január 14., Gáspár Károly

ayumi-tanaka-subaqueous-silence.jpg

Ayumi Tanaka Trio - Subaqueous Silence (ECM/Hangvető)


„Nem történt semmi...”

Szeretem az immáron legendássá vált német ECM produktumait. A Manfred Eicher által fémjelzett kiadó albumai nagyban hozzájárultak a jazz fejlődéséhez, hiszen novumokkal teli felvételeket vettek szárnyaik alá, melyek esetében más cégek, nem biztos, hogy vállalták volna a kockázatot.

Nem beszélve az ECM lemezek egyből felismerhető, csodálatos hangzásáról, amely misztikus ködbe burkolózva tartja meg titkát évtizedek óta.

Az Eicher-csapat napjainkban is töretlenül folytatja tevékenységét, rendszeresen jelennek meg új korongok. Ezek közé tartozik a Norvégiában élő japán zongorista, Ayumi Tanaka (1986) friss CD-je, a „Subaqueous Silence” is.

A művésznő partnerei norvég muzsikusok, Christian Meaas Svendsen bőgős, és Per Oddvar Johansen dobos.

A korongon Tanaka egyéni, illetve Svendsen-nel és Johansen-nel közös témái, vagy inkább improvizációi csendülnek fel, összesen hét alkalommal.

A címből adódóan -„Subaqueous Silence”, tehát „Vízalatti csend”- nyilván számítottam rá, hogy sejtelmes, nagy szünetekkel „ellátott” zenét hallok majd, na de, hogy ennyire, azt azért nem gondoltam volna...

Lehet, hogy lassan 46. évemet betöltve öregszem, és egyre inkább konzervatívvá válok, de ezen az albumon gyakorlatilag nem hallottam muzsikát. Tanaka egy-egy hangot, akkordot leüt a zongorán, melyek között kávé-cigi szünetnyi idő telik el, és a ritmusszekció is, néha megszánva bennünket, kicsikar magából valamit.

Ha az ECM-nél úgy gondolják, ily módon lehet tovább gördíteni a jazz kerekét, vagy szekerét, és új utakra eljutni, véleményem szerint, hatalmas tévedésben leledzenek. Azt gondolom, attól nem lesz egy lemez úttörő és iránymutató, ha egyszerűen az égvilágon semmi nem történik rajta.

A „Subaqueous Silence”-en sem melódiák, sem harmóniák, sem ritmika nem jelenik meg, csak három, bizonyosan magát rendkívül kortársnak gondoló ember maszatol a hangszerén.

Elnézést kérek, de számomra ez a korong maga a katasztrófa, a jazz megcsúfolása...


Ayumi Tanaka: Subaqueous Silence (ECM 2021)

1. Ruins

2. Black Rain

3. Ruins II

4. Ichi

5. Zephyr

6. Towards the Sea

7. Subaqueous Silence


Ayumi Tanaka – zongora

Christian Meaas Svendsen – bőgő

Per Oddvar Johansen – dob


Vissza a lemezhez