JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
van Asselt, Edgar - The Gentle Insult

van Asselt, Edgar: The Gentle Insult 2023. március 20., Dr. Nagy Sándor

edgar-van-asselt-the-gentle-insult.jpg

Edgar van Asselt - The Gentle Insult (Left to Write Music, 2023)


Az idén januárban - digitális, CD és vinyl formátumokban is - napvilágot látott The Gentle Insult című, zongora-bőgő-dob felállású album (egyik) érdekessége a VST’s (Virtual Studio Technology) “eljárás”. Lényege: képzeletbeli hangzások, hangszerek megszólaltatása a stúdióban, ami leginkább talán a szintetizátorok használatához hasonlítható. Persze nem ez uralja a (hang)képet, de helyenként megjelenik.

A holland zongorista, zeneszerző, producer Edgar van Asselt (önálló alkotással) először szerepel újságunkban. Zenésztársai: a bőgős Jeroen Vierden - aki egyben honfitársa is, valamint az ismert spanyol dobos, vibrafonos Jorge Rossy, aki több, mint egy évtizedig Brad Mehldau zenekaraiban (elsősorban triójában) játszott.

A darabok mind EvA kompozíciói - változatos, több stílushoz (fusion, latin, pop, klasszikus) is közelálló muzsikát hallunk, magas szintű hangszertudással előadva.

Latinos, lendületes a “Captain Cartel”, a “Resurrection at the Intersection”, az “Incluition” és a záró “I Love It When a Plan Comes Together” - Chick Corea-ra emlékeztetve, akinek tiszteletére a “Kind Man (for Chick)” című blues íródott (ez a lemez leghosszabb száma).

A lírai darabok közé tartozik a “Madness of the Clouds”, a “Bill at the Gates”; fusion-höz közeli a vidám, címadó “The Gentle Insult”; Rossy nagyszerű vibrafon-játékát hallhatjuk a “Smokes and Mirrors”-ban.

Figyelemre méltó alkotás a The Gentle Insult - kiváló zenészek játsszák (különösen Rossy). Számomra a “hagyományos” hangzás megnyerőbb, de érdekes újítás a már említett VSTs.


1. Captain Cartel

2. Madness of the Clouds

3. Resurrection at the Intersection

4. Kind Man (for Chick)

5. Incluition

6. Smokes and Mirrors

7. The Gentle Insult

8. Bill at the Gates

9. I Love It When a Plan Comes Together


Edgar van Asselt - zongora, Fender Rhodes, VSTs

Jeroen Vierdag - bőgő

Jorge Rossy - dob, vibrafon


Vissza a lemezhez