JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.

Lemezpolc kritika:
Young, Dave - Ides of March

Young, Dave: Ides of March 2020. december 31., Gáspár Károly

dave-young-quartet-ides-of-march.jpg

Dave Young - Ides of March (Modica Music)


„Forever Young”

2020. január 29-én ünnepelte 80. születésnapját a kanadai jazz egyik büszkesége, Dave Young. A kiváló bőgős nevét legtöbben honfitársa, a nagy Oscar Peterson formációiból ismerik, de -többek között- játszott Kenny Barron-nal, Tommy Flanagan-nel és Oliver Jones-szal is.

A műfaj rendkívül elismert, közkedvelt doyen-je ezúttal „Ides of March” címmel jelentkezett új lemezzel, melyet májusban rögzítettek.

Quartet felállásról van szó, melyben Young partnerei: Kevin Turcotte trombitás, Reg Schwager gitáros, és egy másik „régi motoros”, a fantasztikus dobos, Terry Clarke.

A korongon felcsendülő kilenc szám közül négy Herbie Hancock nevéhez fűződik („Dolphin Dance”, „Speak Like a Child”, „One Finger Snap”, „Riot”), a címadó „Ides of March”, és a „Forty Five Degrees” Young munkái, de hallhatjuk Lee Morgan „Speedball”-ját, Niels Lan Doky „The Target”-jét, és Gershwin klasszikusát, a „My Man’s Gone Now”-t is.

Az Oscar Peterson-nal való együttműködés nyilván valamennyire a hard bop felé tolta Young-ot, ami egyébként -véleményem szerint- nagyon jól áll neki, de a friss korongot inkább a „kellemes modern mainstream” kategóriába sorolnám.

Természetesen a „kellemes” kifejezést nem pejoratív, vagy lekicsinylő értelemben használom, inkább arra utalok, hogy minden kompozíciót -például a mai napig rendkívül modernül megszólaló „One Finger Snap”-et is- az improvizációkat tekintve nemcsak azoknak szánták, akik éjjel-nappal Coltrane-t, vagy Ornette Coleman-t hallgatnak.

Young olyan zenekart állított össze, melynek tagjai tökéletesen illenek egymáshoz. Magas hőfokon, „dögösen”, ugyanakkor jó értelemben véve higgadtan, visszafogottan, és nagyon ízlésesen játszanak.

Ez a vállaltan fősodrást képviselő ars poetica mostanság bizony az albumok esetében igen ritka, így igazi felüdülést jelentett számomra végighallhatni a Young által fémjelzett korongot.

Öröm volt megismerkedni Turcotte-tal és Schwager-rel, akiket eddig nem ismertem, de bizonyították a CD-n, hogy klasszis jazzisták.

Dave Young pedig egyszerűen csodálatos és bámulatra méltó, hiszen 80 évesen a „time”, a „sound”, az energia, és egyáltalán minden szempontból még mindig csúcsformában bőgőzik!

Persze a dobolás tekintetében ugyanez elmondható Terry Clarke-ról is.

Zongoristaként gondolkozva, annak azért örültem volna, ha egy jó pianista is bekerül a csapatba, aki hasonló szellemben és színvonalon muzsikál, mint a quartet tagjai. Na, majd talán legközelebb!

Ennek az iszonyú évnek az utolsó felvonásaként kaptam meg Maloschik Főszerkesztő Úrtól a Dave Young Quartet lemezét, amely megerősített abbéli hitemben, hogy a mainstream-nek mindig is helye lesz a jazz világában, hiszen („sorry” a közhelyért!) megfelelő alapozás nélkül nincsen stabil ház.

Kedves Olvasóink! Megköszönve egész éves megtisztelő figyelmüket, engedjék meg, hogy boldog(abb), ÉLŐ ZENÉBEN GAZDAG újévet, és jó egészséget kívánjak Önöknek!


Dave Young Quartet: Ides of March (Modica Music 2020)

1. Dolphin Dance

2. Speedball

3. Speak Like a Child

4. One Finger Snap

5. Riot

6. My Man’s Gone Now

7. Ides of March

8. The Target

9. Forty Five Degrees


Dave Young – bőgő

Kevin Turcotte – trombita

Reg Schwager – gitár

Terry Clarke – dob


Vissza a lemezhez