JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Nagyvilág

Lenyűgöző Dee Dee – Fränk Sándor londoni útibeszámolója

Fränk Sanyit 1999.április 16-e óta ismerem. Aznap volt a Jazz a Márványteremben sorozatomban az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató IV. elődöntője (amiben későbbi barátja, Bársony Bálint is szerepelt), az est második részét pedig "Női jazz"-nek neveztem el, ahol Sanyi akkori szaxofon tanárnője, Majthényi Csilla lépett fel a "csupanő" Classy Four Saxophone Quartet-tel. Csilla mutatta be nekem, és az évek során szép fokozatosan összebarátkoztunk. 1999 őszén rendszeres vendége volt a Kárpátia Étterembe szervezett "Sunday Brunch"-jaimnak. Olyannyira jazzrajongó, hogy figyelmeztető szavamra nem hallgatva 2003-ban beindította az Upside Down jazzhelyet, amit pár év után be is zárt. Viszont annak ellenére, hogy ő MTK és Chelsea drukker, én meg a Honvédnak és a Manchester United-nek drukkolok, barátságunkat semmi sem bontahatja meg.

Izgalmas és élménydús napok voltak. Ötnapos londoni tartózkodásom alatt hódolhattam szenvedélyeimnek. Kétszer is izgulhattam a kedvenc kék fiúk, a Chelsea sikeréért. Előbb örültem a BL továbbjutásnak, majd a manchesteri kékek, a City elleni győzelemnek (tudom, hogy ez nem ennek a rovatnak a témája, de talán ennyi megbocsájtható).

 

sanyi-frankie.JPG 

Sanyi és a Chelsea agytrösztje, Frankie Lampard


(És ha már Londonban járt, akkor úgy vélte, múltamra való tekintettel, illik elmennie Bartók Béla egykori londoni házához is. Ilyen egy régi, öreg jóbarát! Csak azt nem értem, hogy miért nem csuklottam múlt héten csütörtökön... - a szerk.)

 

bartok-londoni-haza.JPG


Ronnie Scott's! Már több, mint 50 éves a jazz európai "temploma" és kifogyhatatlan a világszínvonalú zenei élményekből.


ronnie-scotts-kivulrol.JPG



Most öt egymást követő estén Dee Dee Bridgewater lépett a színpadra. Minden előadása teltházas volt, már hetekkel korábban kitették a "sold out" tablát. Két este mentem megnézni és meghallgatni Dee Dee-t, akivel a budapesti koncertjein és a New York-i Blue Note-os fellépésén személyesen is találkozhattam.


sanyi-dee-dee.JPG


A 60 éves, Grammy-díjas művész kopaszra borotvált feje még különlegesebbé tette eddig is egyedi megjelenését. Az első este a „To Billie with Love” címet adta műsorának, amit saját zenekara kísért. Három órás előadásában nagy elődeire emlékezett, Billie Holiday-re, Sarah Vaughan-ra, Carmen McRae-re. Elkápráztatta közönségét. Nem csak hangjával, hanem közvetlenségével, sztorijaival is. Nagyszerű „show woman” volt. Zenekara is kitünő zenészekből állt: Edsel Gomez Rentas - zongora, Kenny Davis - bőgő, Shaney Forbes – dob. Plusz a virtuóz szaxofonos Craig Handy. Igazi klub atmoszférát teremtettek, a közönség felállva ünnepelte. Fellepés sorozatának utolsó estéjen a BBC Big Band kíserte. Ez az alkalom inkább koncertjellegű volt, hiszen a zenekar létszáma miatt nem volt lehetősége bejárni az egész színpadot, de a big banddel is tökéletesen "összeillettek". Kár, hogy ez az este csak kb. egy órás volt. Tovább is szívesen élveztem volna, 40 fontért.


ronnie-scotts-belulrol.JPG

Vissza az összes cikkhez