JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Nagyvilág

Nagyvilág - Csekéék Londonban – Don Alzheimero jelentése a Temze partjáról

Április 5-én, kedd este a Cseke Gábor Trió telt ház előtt lépett fel a londoni Magyar Kulturális Központban, és mindjárt tegyük hozzá, túlnyomórészt brit közönség előtt. A központ jazz rendezvényeinek van jó néhány bejáratott angol látogatója, aki rendszeresen álmélkodik: hogy telik ki ennyi élvonalbeli zenész egy olyan kis országból, mint a miénk. A Genesis egykori gitárosa, a rock-muzsikus Steve Hackett is a “törzsvendégek” közé tartozik, persze neki szerves kapcsolata van magyar muzsikusokkal, mivel rendszeresen turnézik a Djabe-val.

A Cseke Gábor Trió a klasszikus felállásban játszott az angol fővárosban: Hárs Viktorral a bőgőn és Jeszenszky Gyurival a dobon. Nekik már régóta kijárt egy londoni út, mivel a Budapest Jazz Clubban fellépő brit jazz-sztárok kíséretére rendszerint ők kapnak felkérést, ami nem véletlen. Játszottak már Jim Mullen-nel, Peter King-gel és Julian Siegel-lel, de a ritmus-szekció kísérte a szigetország legnagyobb jazz díváját, Liane Carroll-t is.

A Magyar Kulturális Központban adott koncert nagyszerű keresztmetszetét adta a trió repertoárjának és képességeinek. Gábor és Viktor ragyogó saját szerzeményeit néhány jól bevált standard-del fűszerezték (Bye-bye blackbird, Autumn leaves, All the things you are). Az eredeti anyagból kimagaslott a zenekarvezető kompoziciója, a JSB, egy nagyon ízléses főhajtás Bach öröksége előtt, valamint egy tüzes latin szám Hárs Viktor kincsesházából.  Mindhárom zenész nagy formában volt.  A közönség rajongott a trió lenyűgöző, változatos, gyakran roppant szellemes muzsikájáért.  A Cseke Gábor Trió, mint mindig, most is intelligens jazzt produkált, anékül, hogy a zene elszállt volna a közönség feje fölött.  A szólók és az összjáték egyeránt káprázatos volt. Ezt a produkciót, ugyanezen a szinten, Csekéék megismételték másnap London egyik legnevesebb jazz szentélyében, a Chelsea-i 606 Club-ban.


606-club.jpg

Öreg barátomat immár nem nevezhetném Don Alheimero-nak, de hát természetesen mindkét napon elfelejtette elvinni magával a fotóaparátját... így érjék be a 606 weboldaláról letöltött bejárati fotóval és az eredeti angolnyelvű ajánlóval.

Wednesday 6th

** EUROPEAN EXCHANGE INITIATIVE** GABOR CSEKE TRIO Pianist Gabor is something of a phenomenon in his native Hungary, having played with the Budapest Jazz Orchestra, the Modern Art Orchestra, the Cotton Club Singers and literally hundreds of other groups. A previous winner of the highly-esteemed  “Emerton Prize” for best soloist, he is also a celebrated jazz composer, notably writing music for Al DI Meola’s 2008 album He and Carmen. As well as being a renowned educator teaching at the Music School Of Kobanya, Gabor somehow finds time to organise a prestigious Hungarian jazz competition. This is a wonderful gig from one of Europe’s most highly regarded (and hard-working!) pianists. The band also features Hungarian greats Viktor Hars on bass and Gyorgy Jeszenszky on drums.

This gig is part of an ongoing “European Exchange” initiative promoted by the 606 Club to provide a platform for some of the finest European musicians, in return for which the Club arranges for UK based musicians to perform in the home country of the guest artists. In this way it is hoped that the music of these fine players can be brought to a wider audience around Europe.

Vissza az összes cikkhez