JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – You’re Going to Lose That Girl

A dalt 1965 február elején írta John, Weybridge otthonában (Nagy valószínűséggel Paul kis segítségével…) Kimondottan az 1965 nyarán bemutatott második Beatles filmhez, a „Help!”-hez és az azonos című LP-re!

Ez volt az legutoljára felvett (február 19-én!) dal, amit a filmforgatásra való elutazás előtt rögzítettek, az alábbi összeállításban: John Lennon – szólóének, akusztikus ritmusgitár, Paul McCartney – háttérének, basszusgitár, zongora, George Harrison – háttérének, szólógitár, Ringo Starr – dob, bongó dobok.

A moziban ezt a zenét annál a jelenetnél használták, mikor is a stúdióban a zenei rendező rájuk szól, hogy a dob túl öblösen szól, ezért újra kell vennie az egészet. Ekkor kiderül, hogy a dob alatt egy hatalmas lyuk van és Ringo a dobszerkóval leszakad a plafonon keresztül!

A filmet július 29-én mutatták be Londonban, az LP-t pedig 1965. augusztus 6-én dobták piacra Angliában. A nagylemez 1965. augusztus 14-től október 16-ig, vagyis 9 héten át vezetett és platinalemez lett.

the-beatles-help.jpg

New Yorkban ennél kicsit különlegesebb volt a helyzet. Ti. előbb a „Beatles VI”, majd a Rolling Stones aktuális LP-je, az „Out of Our Heads” vezetett. A „Help!” végül is csak 1965. szeptember 11-én került a Billboard albumlista élére, de ha már felkerült, akkor ott is maradt 9 hétig. Viszont „kárpótásul” az amerikaiak kilencmilliót (!) vettek belőle.


A jazz feldolgozások időrendben: ez a dal annyira nem tetszett a jazz előadóknak, hogy 1965-től napjainkig mindössze 3 (három!) jazz feldolgozás készült belőle. (Abból is egy a felkérésemre!) Én legalább is ennyiről tudok…


ewa-bem-loves-the-beatles.jpg

Ewa Bem 3’41” (Loves The Beatles 1984 LP)


va-beatlesnchoro-vol-2.jpg

Carlos Malta (fl, ts) 2’49” (VA: Beatles’N’Choro Vol. 2 2003 CD)


Nagy János–Szirtes Edina Mókus Duó 6’50” (Márványterem – 2009. május 9.)

(NJ – p, SzEM – voc)

Vissza az összes cikkhez