JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz (A dal, amit a Beatles másnak adott) – Bad to Me

Mivel 2 héte a „You’ve Got to Hide Your Love Away”-vel elfogytak azok a dalok, amit John, Paul és George írtak, és a Beatles vette fel azokat, így múlt héten indult sorozatunkban azokat a dalokat vesszük górcső alá, amit a fiúk más előadóknak adtak oda!

A szoros ABC szerint a „Bad to Me” következik, amit John Lennon egyedül írt 1963 elején egy spanyolországi üdülése idején, kimondottam Billy J. Kramer részére, hisz az a formáció is Brian Epstein „istállójába” tartozott!

Mivel a zenekar menedzsere, Brian Epstein már 1962-ben megkötötte Paul-lal és John-nal azt a szerződést, mi szerint innentől kezdve a számokat a John Lennon-Paul McCartney szerzőpáros neve alatt copyright-olják, így ez a dal is ezzel a felírattal vonult be a popzene történetébe…

Ráadásul John egyből két dalt írt nekik, így a kislemez B-oldalára is az ő szerzeménye, az „I Call Your Name” került!

A „Bad to Me”-t 1963. június 26-án vette fel a Billy J. Kramer and the Dakotas. A single július 26-án jelent meg és Londonban augusztus 22-én ért fel a csúcsra! (Ez volt BJK első Number One-ja!), és ha már ott volt, 3 hétig ott is maradt!

bad-to-me-billy-j-kramer-with-the-dakotas.jpg

New Yorkban 1963 nyarán „csak” 9-ik lett, de Billy-ék ennek is nagyon örültek, mert az amerikai Top 10-be bejutni férfimunka volt.


A jazzfeldolgozások időrendben: a „Bad to Me”-ból napjainkig mindössze kettő jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


roger-webb-and-his-trio-john-paul-and-all-that-jazz.jpg

Roger Webb and his Trio 2’33” (John, Paul, and All That Jazz 1964 LP)

(RW – p, Johnny Fourie – g, Ken Baldock – b, Roy Antis – dr)


alan-haven-lennon-and-mccartney-styled-by-haven.jpg

Alan Haven (Lennon and McCartney Styled by Haven 1965 LP)

(AH – org, Tony Crombie – dr)

Vissza az összes cikkhez