JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz (A dal, amit a Beatles másnak adott) – Catcall

Mivel 3 hete a „You’ve Got to Hide Your Love Away”-vel elfogytak azok a dalok, amit John, Paul és George írtak, és a Beatles vette fel azokat, így új sorozatunkban azokat a dalokat vesszük górcső alá, amit a fiúk más előadóknak adtak oda!

A szoros ABC szerint a „Catcall” következik, amit Paul McCartney írt 1959-1960 táján, még a The Quarry Men-es időszakban. Kimondottan jazz stílusú instrumentális számnak szánta, aminek az eredeti címe „Catswalk” volt.

Mivel McCartney apai ágon vonzódott a dixieland zenéhez is, így tinédzser korában (16-17 évesen) néha lement a liverpooli The Cavern-be, ahol többek között a Chris Barber Band is fellépett. Akkor még nem gyaníthatta, hogy pár év múlva The Beatles néven fog majd ott fellépni John-nal és George-dzsal, no meg a tulajdonosnő fiával, a dobos Pete Best-tel…

Aztán teltek-múltak az évek és az akkor már világhírű Paul McCartney rábeszélte, hogy vegyék fel gyermekkori zsengéjét.

Így aztán 1967 júliusában a Chris Barber Band eljátszotta a „Catcall”-t a londoni Marquee Club-ban. Az a változat nem nagyon tetszett Paul-nak. Rábeszélte Barber-t, hogy stúdióban vegyék kislemezre a nótát. Ez meg is történt a Chappell Recording Studios-ban. Ezen sokak szerint Paul McCartney játszik orgonán! Sőt, a szám befejező része előtt tisztán hallatszik, hogy McCartney azt kiáltja a zenekarnak: „Please play it slower!”.

chris-barber-band-catcall.jpg

A kislemezt, A-oldalán a „Catcall”-lal 1967. október 20-án jelentették meg. Azonban annak ellenére, hogy ilyen nagy nevek együttműködéséről volt szó, a single soha sem került fel a brit slágerlistára!

https://www.youtube.com/watch?v=FQgLT8OAAEU


A jazzfeldolgozások időrendben: a „Catcall”-ból napjainkig mindössze ez az egy jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…

Vissza az összes cikkhez