JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz (A dal, amit a Beatles másnak adott) – Woman

10 hete a „You’ve Got to Hide Your Love Away”-vel elfogytak azok a dalok, amiket John, Paul és George írtak, és a Beatles vette fel őket. Sorozatunkban azokat vesszük górcső alá, amit a fiúk másoknak adtak oda! És jazz feldolgozás is készült belőle!

A szoros ABC szerint a „Woman” következik (egyben ez az utolsó dal ebben a „másnak adom” sorozatban…), amit Paul McCartney egyedül írt 1965 végén direkt a Peter & Gordon következő slágerének szánva.

A zenekar menedzsere, Brian Epstein azonban már 1962-ben megkötötte Paul-lal és John-nal azt a szerződést, mi szerint innentől kezdve a számokat a John Lennon-Paul McCartney szerzőpáros neve alatt copyright-olják. Valami miatt Paul tele lett a „hócipője” ezzel a kontraktussal, így ezt a dalt Bernard Webb álnéven copyright-oltatta! Utóbb elmondta, hogy tesztelni akarta a poprajongókat, hogy ha nem McCartney néven van jegyezve a dal, hanem egy tök ismeretlen név alatt, akkor is sikeres lesz-e a melódia?

Az „A World Without Love”, a „Nobody I Know” és az „I Don’t Want to See You Again” után a „Woman” lett a negyedik dalt, amit McCartney akkori barátnője, Jane Asher testvérének írt.

A „Woman”-t 1965 decemberében vették fel.

Előbb Amerikában dobták piacra a kislemezt, nevezetesen 1966. január 10-én, de a Billboard listán csak 14-ik lett!

woman-peter-gordon-us-single.jpg

Angliában 1966. február 11-én jelentették meg a „Woman”-t, Mindenki nagy csalódásra és döbbenetére csak 28-ik lett a NME listán!

peter-and-gordon-woman-1966-uk-single.jpg

A jazzfeldolgozások időrendben: az „Woman”-ből mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


bud-shank-california-dreamin.jpg

Bud Shank 2’17” (California Dreamin’ 1966 LP)

(BS – as, Chet Baker – flh)

Vissza az összes cikkhez