JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – All Things Must Pass

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adnak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Az „All Things Must Pass”-t 1968 végén írta George Harrison kimondottan az 1969 januári „Get Back” session-re! Onnan a többiek Paul McCartney agitációjának köszönhetően kilökték, így az végül is nem került fel a „Let It Be” LP-re.

A felvételek az Abbey Road-on készültek 1970 májusában és júniusának elején. De miután George anyukája 1970 júliusában meghalt újravették Phil Spector zenei rendezésében, így sokkal himnikusabb lett az „All Things Must Pass”!

A felvételen hallható muzsikusok: George Harrison – ének, akusztikus gitár, Eric Clapton – akusztikus gitár, háttérének, Pete Drake – pedal steel gitár, Billy Preston – zongora, Bobby Whitlock – pump organ, harmónium, háttérének, Klaus Voormann – basszusgitár, Ringo Starr – dob.

A „Let It Be” után fél évvel később, 1970. november 27-én piacra dobott, kvázi bemutatkozó Harrison tripla szóló lemez, az „All Things Must Pass”-nek egyenesen a címadó dala lett!

A tripla LP Angliában (Nagy-Britannia, vagy ha így jobban tetszik, Egyesült Királyság) ugyan 24 héten át fen volt a brit nagylemezlistán, és aranylemez is lett, de a Harrison rajongók nagy csalódására és a lemezkritikusok nagy megdöbbenésére csak a 4. helyig jutott! Pedig mindenki Number One-nak gondolta előzetesen…


A New York-i Billboard Hot 200 (Album) listán viszont tarolt! 38 hétig volt fent –ebből 7 héten át vezetett – 1971. január 2-től február 27-ig-, és több mint kétmillió példányt adtak el belőle (mivel három LP-s kiadvány volt, így akár hatmilliónak is számolhatjuk…)!


A jazz feldolgozások időrendben: Érdekesség, hogy az első jazzváltozat csak 2005-ben készült, majd napjainkig további 2 előadó készített jazzváltozat ebből a dalból. (2007-es az utolsó feldolgozás! Az is az én felkérésemre készült…) Én legalább is ennyiről tudok…


joel-harrison-harrison-on-harrison.jpg

Joel Harrison 6’30” (Harrison on Harrison 2005 CD)

(JH – eg, Jen Chapin - voc, Dave Liebman - ts, Uri Caine – p, Stephan Crump - b, Dan Weiss - dr)


beatlejazz-all-you-need.jpg

BeatleJazz 5’41” (All You Need 2007 CD)

(David Kikoski – p, Larry Grenadier – b, Brian Melvin – tabla)


Oláh Szabolcs Quartet 5’14” (Márványterem – 2007. június 8.)

(Oláh Szabolcs – g, Mester Dániel – ts, Soós Márton – b, Mohay András – dr)

Vissza az összes cikkhez