JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. február 20.
Kolta Péter: Trio Kolta I.2018. február 20.
A MAO és Mr. Q2018. február 18.
Lage, Julian: Modern Lore2018. február 18.
Mezei Szilárd: Nút2018. február 15.
Ágoston Béla: Percy Phone2018. február 12.
A BALKÁN JAZZ PROJECT2018. február 11.
Douglas, Jerry: What If2018. február 11.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
East2East: Forest Flower2018. február 10.
Ziegler, Pablo: Jazz Tango2018. február 10.
Downes, Kit: Obsidian2018. február 09.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – The Art of Dying

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adnak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Ezt a dalt még 1966-ban írta Harrison! Ez még a hindu korszaka előtt született, de már a reinkarnációval foglalkozott. Mivel ez a Beatles-hez nem illett, így aztán a Beatles utáni első szólóalbumára, a tripla LP „All Things Must Pass”-re tette rá George!

A dalt rögtön a Beatles feloszlatásának bejelentése után, 1970 áprilisában vette fel!

A következő zenészek hallhatóak a felvételen: George Harrison – szólóének, elektromos gitárok, háttérének, Eric Clapton – elektromos gitár, Carl Radle – basszusgitár, Jim Gordon – dob, Bobby Whitlock – csőharangok (a lemezfelvétel után az utóbbi négy muzsikus Derek & The Dominoes néven turnézott és készített lemezfelvételeket Clapton vezetésével!), Gary Wright– elektromos zongora, Billy Preston – orgona, Jim Price – trombita, Bobby Keys – szaxofon. És a lemezre az van felírva: ismeretlenek: maraccas. (Mel Evans a Beatles egykori „road”-ja utóbb elmesélte, hogy ezen ismeretlenek közé nem csak ő tartozik, hanem Ringo Starr és Maurice Gibb (Bee Gees) is!

A „Let It Be” után fél évvel, 1970. november 27-én piacra dobott, kvázi bemutatkozó Harrison tripla szóló LP Angliában ugyan 24 héten át fent volt a brit nagylemezlistán, és aranylemez is lett, de a Harrison rajongók nagy csalódására és a lemezkritikusok nagy megdöbbenésére csak a 4. helyig jutott! Pedig mindenki Number One-nak gondolta előzetesen…

george-harrison-all-things-must-pass.jpg

A New York-i Billboard Hot 200 (Album) listán viszont tarolt! 38 hétig volt fent –ebből 7 héten át vezetett – 1971. január 2-től február 27-ig-, és több mint kétmillió példányt adtak el belőle (mivel három LP-s kiadvány volt, így akár hatmilliónak is számolhatjuk…)!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


joel-harrison-harrison-on-harrison-jazz-explanations-of-george-harrison.jpg

Joel Harrison 6’41” (Harrison on Harrison: Jazz Explanations of George Harrison 2005 CD)

(JH – eg, voc, Uri Caine – ep, Stephan Crump – b, Dan Weiss – dr)


Vissza az összes cikkhez