JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Happy Christmas (War Is Over)

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jöhetnek a Lennon nóták!

Ezt a karácsonyi békedalt John Lennon kimondottan az Amerikai Egyesült Állomok vietnámi háborúja ellen írta 1971 szeptemberében!

A zenei alapot 1971. október 28-án vették fel a New York-i Record Plant stúdióban a következő muzsikusok közreműködésével: John Lennon – szólóének, akusztikus gitár, zenei rendező, Yoko Ono – ének, May Pang – háttérének (Yoko One akkori titkárnője, John Lennon későbbi szeretője!), Teddy Irwin, Hugh McCracken, Chris Osbourne, Stuart Scharf – akusztikus gitár, Nicky Hopkins – zongora, glockenspiel, chimes,, Jim Keltner – dob, szánkó csengettyűk. A fő zenei rendező pedig Phil Spector volt.

Október 31-én délután pedig behívták a stúdióba a Harlem Community Choir-t, amely egy 30-tagú gyermekkórus volt, 4-től 14 éves korig!

A kislemezt 1971. december 1-én jelentették meg Amerikában. A késői megjelentetés miatt (no meg azért, mert a háború ellenes szöveg miatt a rádiók nem nagyon játszották…) azonban csak a slágerlista 36. helyéig jutott. (A sors furcsa fintora, hogy miután Lennon-t lelőtte az elmebeteg fickó 1980. december 8-án, az újra megjelentetett kislemez már 2-ik lett!)

happy-xmas-war-is-over.jpg

A single-t majdnem 1 évvel később, 1972. november 24-én jelentették meg Londonban, és az angol slágerlistán 4. helyezett lett!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 (egy!) jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


iiro-rantala-my-working-class-hero.jpg

Iiro Rantala (p) 5’59” (My Working Class Hero 2015 CD)


Vissza az összes cikkhez