JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Hold On

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült.

Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jöhetnek a Lennon nóták!

John és Yoko 1970 áprilisától (miután hivatalosan is bejelentették a Beatles feloszlását!) egy akkor divatos brit pszichiáter, az un. „primal therapy” szülőatyja, Arthur Janov londoni rendelőjébe járt négy héten át intenzív terápiára. Majd mindhárman elutaztak Los Angeles-be, ahol házat béreltek és intenzíven folytatták a „kezelés”-t… Mivel Lennon első szóló stúdió albumának felvételeire készült, így ott Kaliforniában kezdte írni a dalokat júliustól kezdve. Többek között a „Hold On” is ott „fogant”. Aztán mivel lejárt amerikai tartózkodási engedélyük, így 1970. szeptember 24-én visszautaztak Londonba.

Lennon (ének, gitár) nem tétovázott, 2 nappal később már be is vonult Ringo Starr-ral és a német basszusgitáros Klaus Voormann-nal az Abbey Road-i stúdióba és rögzíteni kezdték a dalokat. Október 27-re már végeztek az utómunkálatokkal is.

A „John Lennon/Plastic Ono Band” LP (a „Hold On”-nal az A-oldal második számaként!) 1970. december 11-én jelent meg Angliában és Amerikában is.

john-lennon-plastic-ono-band.jpg

Londonban csak 8-ik lett, New York-ban pedig 6-ik!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 (egy!) jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


bill-frisell-all-we-are-saying.jpg

Bill Frisell 3’56” (All We Are Saying... 2011 CD)

(BF – eg, Greg Leisz – steel g, Jenny Schneinman - v, Tony Scherr – bg, Kenny Wolleson - dr)


Vissza az összes cikkhez