JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Just like (Starting Over)

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült!

Elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

Az 1975-ben megjelent „Stand by Me” stúdió album után 5 évvel, 1980 tavaszán-nyarán Lennon rohamtempóban komponálni kezdte a dalokat az 1980 végére tervezett következő LP-re, a „Double Fantasy”-re. Ezek közül az egyiket, a „Just like (Starting Over)”-t bahamai nyaralásuk közben fejezte be. Majd csak hetekkel később rögzítette a Big Apple The Hit Factory elnevezésű stúdójában az alábbi összeállításban: John Lennon – ének, ritmusgitár, Earl Slick és Hugh McCracken – szólógitár, George Small – billentyűs hangszerek, Tony Levin – basszusgitár, Andy Newmark – dob, Arthur Jenkins – ütőhangszerek, Michelle Simpson, Cassandra Wooten, Cheryl Manson Jacks, Eric Troyer – háttérének.

A dal eredeti címe „Starting Over” (Újrakezdés) volt, de mikor Lennonék rájöttek, hogy van egy ilyen country sláger, akkor odatették még elé a „Just like”-ot is…

És ez volt egyike az utolsóknak, amit még John életében összekevertek…

Egyébként ez lett az első kislemez az új dalokból!

Ezt végül is 1980. október 20-án jelentették meg Amerikában, és Lennon 1980. december 8-i lelövése előtt csak a 6. helyig jutott. Utána viszont meg sem állt a New York-i slágerlista éléig! 1980. december 27-én vette át a vezetést és 5 hétig Number One pozícióban maradt.

john-lennon-just-like-starting-over.jpg

Angliában 4 nappal később volt a megjelenés. Első nekifutásra a 8. helyig jutott, majd már kezdett visszacsúszni a Temze-parti listán. A 21. helyen állt, mikor Johnt meggyilkolták, de Karácsonyra már a briteknél is Number One dalt lett!


A „Double Fantasy” LP-t 1980. augusztus 7-e és szeptember 22-e között vették fel, majd (mindkét országban) november 17-én jelentették meg. Ez volt Lennon hetedik, egyben utolsó stúdió albuma. A sors furcsa fintora, hogy John megölése után világszerte ismert lett, így senki sem csodálkozott azon, amikor 1982. február 24-én, a 24-ik Grammy-díj kioszton a „Double Fantasy” nyerte a so called „1981 Album of the Year Award”-ot.

Amerikában az LP először csak a 11. helyig jutott, de a gyilkosság után rögtön felugrott az 1. helyre és 8 hétig ott is ragadt.

john-lennon-double-fantasy.jpg

Angliában az album még ennél is gyengébben kezdett. Csak 14-ik lett, majf visszacsúszott a 46-ikra. A gyilkosság után egyból a brit albumlista 2. helyére ugrott, ahol 7 hétig helyben járt. Majd ezt megfejelve 2 hétig első volt!



A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból 7 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


don-costa-plays-the-beatles.jpg

Don Costa 2’07” (Starting Over!) (Plays The Beatles 1981 LP)


frank-chacksfield-could-i-have-this-dance.jpg

Frank Chacksfield 3’11” (Starting Over!) (Could I Have This Dance 1981 LP)


eugene-chadbourne-lsdcw.jpg

Eugene Chadbourne 22’10” (The Beatles Medley) (LSDC&W – The History of the Chadbournes in America 1987 LP)


david-wilson-theres-a-small-hotel.jpg

David Wilson (v) 2’50” (Starting Over!) (There’s a Small Hotel 1997 CD)


eishu-colors.jpg

Eishu 4’48” (Colors 2005 CD)

(E – voc, Masao Nagaya - p, Naoki Nishimura - b, Manto Watanobe - dr)


kat-edmonson-take-to-the-sky.jpg

Kat Edmonson 5’08” (Take to the Sky 2009 CD)

(KE – voc, Kevin Lovejoy – p, Eric Revis – b, JJ Johnson – dr)


iiro-rantala-my-working-class-hero.jpg

Iiro Rantala (p) 6’02” (My Working Class Hero 2015 CD)

Vissza az összes cikkhez