JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Mind Games

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült! Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai is, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

John 1969-ben kezdte írni a dalt a „Let It Be” session-re. Annak még „Make Love, Not War” volt a címe. (Ez annak a korszaknak egyik elhíresült hippy szlogenje volt!) Aztán Lennon átírta a szöveget, miután elolvasta Robert Masters 1972-ben megjelent „Mind Games: The Guide to Inner Space” című könyvét. Így lett Lennon 1973-as LP-jének „Mind Games” a címe.

És erről a címadó dal lett az első kislemez. Ezt az alábbi összeállításban vették fel 1973 július-augusztusában: John Lennon – ének, gitár, slide gitár, clavichord; David Spinozza – gitár, Ken Ascher – mellotron, Gordon Edwards – basszusgitár, Jim Keltner – dob.

A single-t (B-oldalán a „Meat City”-val) előbb Amerikában (1973. október 29.), majd Angliában (1973. november 16.) jelentették meg. New Yorkban 18-ik lett, Londonban pedig csak 26-ik.

john-lennon-mind-games-single.jpg

A „Mind Games” LP-t, amely John Lennon negyedik stúdió albuma volt, Amerikában és Angliában a kislemezzel egy napon dobták piacra. New Yorkban 9-ik lett (mégis kiérdemelte az aranylemez minősítést…), Londonban viszont csak az albumlista 13. helyéig jutott. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az LP több felvételén is hallható a később világhírűvé vált amerikai jazz tenorszaxofonos, Michael Brecker!)

john-lennon-mind-games.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


george-saxon-a-saxophone-around-the-world.jpg

George Saxon 3’02” (A Saxophone Around the World – 7a Raccolta 1973 LP)


Vissza az összes cikkhez