JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Mother

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

John 1970 nyarán írta ezt a dalt, kimondottan a „John Lennon/Plastic Ono Band” LP-re szánva.

Ahogy utólag elmesélte Lennon, ezt nemcsak édesanyja, Julia emlékére írta (aki gyermekkorában elhagyta őt, így John-t Mimi nagynénje nevelte), hanem apja, a hajópincér Alf-nek is dedikálta, aki még pólyás korában hagyta ott őt és Anyukáját… (A sztorihoz tartozik, hogy Lennon kamaszként már megbocsájtott Julia-nak, aki rendszeresen látogatta őt Mimi-nél. Egy ilyen alkalom után éppen ment át az úttesten, mikor egy szolgálaton kívüli részeg rendőr autójával elütötte Julia-t, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe…)

Az 1970 szeptemberben rögzített felvételen John Lennon énekel és zongorázik, Klaus Voormann – basszusgitározik, Ringo Starr dobol.

Előbb a „John Lennon/Plastic Ono Band” LP jelent meg, 1970. december 11-én Angliában és Amerikában is. Londonban csak 8-ik lett, New York-ban pedig 6-ik!

john-lennon-plastic-ono-band.jpg

A single-t (ami a második kislemez volt a „John Lennon/Plastic Ono Band”-ről) csak az Egyesült Államokban dobták piacra, 1970. december 28-án. Ez (talán a rossz időzítésnek is köszönhetően) végül csak a 43. helyig jutott a Billboard Hot 100-on!

john-lennon-mother-us-single.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze kettő jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


maynard-ferguson-mf-horn-two.jpg

Maynard Ferguson 5’46” (M.F. Horn Two 1972 LP)

(MF, John Donnelly, Martin Drover, Alan Downey, Mike Bailey, Bud Parks – tp, Billy Graham, Adrian Drover, Norman Fripp, Derek Wadsworth – tb, Jeff Daly, Brian Smith, Bob Sydor, Bob Watson, Stan Robinson – s, Pete Jackson – ep, Dave Lynane – bg, Randy Jones – dr, Harold Fisher – perc)


bill-frisell-all-we-are-saying.jpg

Bill Frisell 6’52” (All We Are Saying... 2011 CD)

(BF – eg, Tony Scherr – bg, Kenny Wolleson - dr)


Vissza az összes cikkhez