JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Oh My Love

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült! Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

Az „Oh My Love”-ot 1968-ban szerelmük hajnalán közösen írta John Lennon és Yoko Ono! Már a „The Beatles” (White Album) session után csináltak egy demót.

Aztán a Beatles feloszlása után az „Imagine” lemez felvételénél 1971 nyarán John-nak eszébe jutott ez a nagyon szerelmes dal! (Egyébként az „Imagine” LP-n ez az egy közös szerzemény szerepel csak!)

1971. június 23-a és július 5-e között az alábbi összeállításban vették fel a dalt: John Lennon – ének, zongora, George Harrison – elektromos gitár, Nicky Hopkins – elektromos zongora, Klaus Voormann – basszusgitár, Alan White – dob, tibeti csengyettyűk.

Az „Imagine” albumot először Amerikában jelentették meg. Méghozzá 1971. szeptember 18-án. Az Atlanti Óceán túlsó partján csak 45 hétig volt fent a listán. Abból 1 hétig vezetett (1971. október 30-tól), de csak aranylemez lett!

john-lennon-imagina-lp.jpg

Az „Imagine” LP 1971. október 30-án jelent meg az angliai albumlistán (és utána 101 hétig fent is maradt!). Egyből az 1. helyen nyitott és 2 hétig „listavezetett”! Végül összesítésben ez is jóval túl lépte az egymillió példányt! Magyarul, platinalemez lett belőle!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 3 jazzváltozat készült! (1-1 japán, francia és finn!)  Én legalább is ennyiről tudok…


jimmy-takeuchi-drum-drum-drum.jpg

Jimmy Takeuchi 3’03” (Drum Drum Drum 1972 LP)


jacky-terrasson-gouache.jpg

Jacky Terrasson (Gouache 2012 CD)

(JT – p, Cécile McLorin Salvant – voc)


iiro-rantala-my-working-class-hero.jpg

Iiro Rantala (p) 3’39” (My Working Class Hero 2015 CD)


Vissza az összes cikkhez