JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Watching the Wheels

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült! Elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

Az 1975-ben megjelent „Stand by Me” stúdió album után 5 évvel, 1980 tavaszán-nyarán Lennon rohamtempóban komponálni kezdte a dalokat az 1980 végére tervezett következő LP-re, a „Double Fantasy”-re.

Ezek közül a „Watching the Wheels” arról az 5 évről szól, mikor Lennon teljesen visszavonult a zenei élettől, és csak arra koncentrált, hogy minél nagyobb nyugalomban, boldogságban nevelhesse fel Sean fiát Yoko Ono-val közösen!

Ezt a dalt is a New York-i The Hit Factory elnevezésű stúdióban vette fel az alábbi összeállításban: John Lennon – ének, zongora, billentyűs hangszerek, Earl Slick és Hugh McCracken – szólógitár, George Small – billentyűs hangszerek, zongora, Tony Levin – basszusgitár, Andy Newmark – dob, Arthur Jenkins – ütőhangszerek, Matthew Cunningham – cimbalom, Michelle Simpson, Cassandra Wooten, Cheryl Manson Jacks, Eric Troyer – háttérének.

A „Double Fantasy” LP-t 1980. augusztus 7-e és szeptember 22-e között vették fel, majd (mindkét országban) november 17-én jelentették meg. Ez volt Lennon hetedik, egyben utolsó stúdió albuma. A sors furcsa fintora, hogy John megölése után világszerte ismert lett, így senki sem csodálkozott azon, amikor 1982. február 24-én, a 24-ik Grammy-díj kiosztón a „Double Fantasy” nyerte a so called „1981 Album of the Year Award”-ot.

Amerikában az LP először csak a 11. helyig jutott, de a gyilkosság után rögtön felugrott az 1. helyre és 8 hétig ott is ragadt.

john-lennon-double-fantasy-lp.jpg

Angliában az album még ennél is gyengébben kezdett. Csak 14-ik lett, majd visszacsúszott a 46-ikra. A gyilkosság után egyből a brit albumlista 2. helyére ugrott, ahol 7 hétig helyben járt. Majd ezt megfejelve 2 hétig első volt!

A „Watching the Wheels” volt a harmadik, egyben az utolsó „Double Fatasy”-ről kislemezként megjelentetett dal!

Ezt márcsak Lennon halála után dobták piacra! Amerikában 1981. március 13-án jelentették meg, és a 10. helyig jutott az ottani slágerlistán.

john-lennon-watching-the-wheels-single.jpg

Angliában 2 héttel később, 1981. március 27-én volt a megjelenés. Londonban viszont csak a 30-ik lett!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


iiro-rantala-my-working-class-hero.jpg

Iiro Rantala (p) 5’31” (My Working Class Hero 2015 CD)


Vissza az összes cikkhez