JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Whatever Gets You Thru the Night

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

A „Whatever Gets You Thru the Night” –ahogy akkori élettársa, May Pang később elmesélte- 1974 kora nyarán „született”. Lennon éjjel szeretett rádióműsorokat hallgatni, és onnan ötleteket meríteni. Egyik éjszaka a kor híres afro-amerikai prédikátora, Reverend Ike műsorát hallgatta, és ott hallotta, amint a pap azt mondta: "Let me tell you guys, it doesn't matter, it's whatever gets you through the night." Így jött a cím ötlete. A dalt pedig a kor egyik nagy slágere, a „Rock Your Baby” (George McCrae) ihlette.

Ezt Lennon az un. „Lost Weekend” alatt (amíg másfél éven keresztül külön élt Yoko Ono-tól!) írta. Ez lett az ötödik szóló LP-je (Walls and Bridges) első single-je, egyben Lennon első, és egyetlen szóló Number One dala, életében!

Ezt a dalt az alábbi összeállításban vették fel 1974 június-júliusában:

John Lennon – szólóének, gitár, Elton John – vokál, zongora, orgona, Ken Ascher – clavinet, Jesse Ed Davis – elektromos gitár, Eddie Mottau – akusztikus gitár, Klaus Voormann – basszusgitár, Jim Keltner – dob, Arthur Jenkins – ütőhangszerek, Bobby Keys – tenorszaxofon, Ron Aprea – altszaxofon.

A stúdióban Elton John azt mondta Lennon-nak: „John, meglátod, ebből Number One lesz!” Ebben Lennon nem hitt. Azt mondta Elton-nak: „Ha tényleg első lesz, akkor fellépek Veled egy koncerten!” És be is tartotta szavát. 1974. november 18-án a New York-i Madison Square Garden-ben fellépett egy Elton John koncerten és együtt énekelték a „Whatever Gets You thru the Night”-ot! Ez volt Lennon utolsó nagy koncert szereplése!

A single-t először Amerikában jelentették meg 1974. szeptember 23-án. És mint a fentiekben már említettem listavezető lett.

john-lennon-whatever-gets-you-thru-the-night-single.jpg

Angliában 1974. október 4-én dobták piacra a kislemezt, de ott csak a slágerlista 36. helyéig jutott a „Whatever Gets You thru the Night”…

A „Walls and Bridges” LP-t 1974. szeptember 26-án jelentették meg az Atlanti Óceán nyugati partján. Amerikában november 16-án első lett, s mivel több, mint félmillió kelt el belőle, így odaát „gold album” lett!

john-lennon-walls-and-bridges.jpg

Angliában 1974. október 4-én dobták piacra. Ott „csak” hatodik lett az albumlistán, s mivel csak 60.000 példányt adtak el belőle, végül csak az un. „silver album” minősítést érdemelte ki.


 A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 (egy!) jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


colin-towns-the-ndr-bigband-john-lennon-in-my-own-write.jpg

Colin Towns & The NDR Bigband 6’44” (John Lennon – In My Own Write 2010 CD)


Vissza az összes cikkhez