JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Working Class Hero

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Lennon nóták!

John 1970 nyarán írta ezt a dalt, kimondottan a „John Lennon/Plastic Ono Band” LP-re szánva. Ez Lennon politikai dalainak egyike. (Amit még a The Betles időkben 1968-ban kezdett a „Revolution”-nel!)

A dal a társadalmi egyenlőtlenségek ellen emeli fel szavát: amíg a felső tízezer dőzsöl, a középosztály viszonylagos jómódban él, addig a munkásosztály nyomorog! És mindezt Lennon 1970-ben írta…

A dalt 14 nap alatt több mint százszor (!) vette fel John, hisz azt akarta tökéletes legyen és nagyon ütős! Mindez 1970 szeptember végén és október elején történt. A stúdióban Lennon egyszál akusztikus gitárral kísérte saját énekét.

A szövegben van ám „fuck”-ozás rendesen! Ennek eredményeként Ausztráliában csak úgy engedték megjelentetni az LP-t, hogy ezt a dalt lehagyták róla…

Még különösebb, hogy miután egy veterán demokrata szenátor 1973-ban (!) hallotta a „Working Class Hero”-t egy Washington, D.C.-i rádióadó késő esti programjában, beperelte a műsorvezetőt, hogy ezzel ártott a közízlésnek! A bíróság viszont ejtette a vádat, mondván csak akkor lett volna közízlés romboló az eset, ha a „fuck” szócska a szexualitással lenne kapcsolatban a dalban… Jó, mi?

john-lennon-plastic-ono-band.jpg

A „John Lennon/Plastic Ono Band” LP 1970. december 11-én jelent meg Angliában és Amerikában is. Londonban csak 8-ik lett, New York-ban pedig 6-ik!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze kettő jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


beatlejazz-with-a-little-help-from-our-friends.jpg

BeatleJazz 11’00” (With a Little Help from Our Friends 2005 CD)

(David Kikoski – p, Boris Koslov – b, Brian Melvin – dr + Michael Brecker - ts)


iiro-rantala-my-working-class-hero.jpg

Iiro Rantala (p) 4’48” (My Working Class Hero 2015 CD)


Vissza az összes cikkhez