JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Baby’s Request

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A „Baby’s Request” című nótát Paul 1978 nyarán írta akkori együttese a Wings hetedik, egyben utolsó stúdió LP-jére, a „Back to the Egg”-re. Illetve azért mégsem egészen úgy volt.

Történt ugyanis, hogy Linda-val és a gyerekekkel a francia Riviera-n nyaraltak, és séta közben felfigyeltek egy plakátra, amely a Mills Brothers aznap esti fellépését hirdette. Paul azt hitte, hogy az 1930-as évek híres amerikai férfi jazz és pop vokál csapatának tagjai már rég meghaltak… Este elment a koncertre, ami nagyon tetszett Paul-nak, és utána bement az öltözőbe gratulálni a hetvenegynéhány éves énekeseknek. Közülük az egyik, a maga 74 évével a legidősebb Herbert Mills odaszólt McCartney-nak: „Paul, nem írnál a Mills Brothers-nek egy dalt?” Kicsit meglepődött az egykori Beatle, de így válaszolt: „Rendben van, Herbie!”. Így született a „Baby’s Request”… Paul nem tervezte a dal felvételét, mivel azonban nem tudott megegyezni a Mills Brothers menedzsmentjével, így végül saját zenekara vette fel!

A 40 évvel ezelőtti október 10-én és 11-én rögzítette a dalt a Wings az alábbi felállásban: Paul McCartney – ének, zongora, basszusgitár, Linda McCartney – ének, billentyűs hangszerek, Denny Laine – gitár, Laurence Juber – gitár, Steve Holly – dob. A francia Laurence Juber a so called National Youth Jazz Orchestra szólistája volt akkoriban Londonban, és így McCartney megengedte neki, hogy egy-két jazz frazírozású futamot is feljátsszon a rock albumra!

A „Back to the Egg”-et előbb Angliában jelentették még 1979. június 8-án, és végül csak a 6-ik lett a Temze-parti albumlistán.

wings-back-to-the-egg.jpg

Amerikában 3 nappal később, június 11-én dobták piacra az LP-t. Ott meg csak a 8. helyig jutott!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze egy jazzváltozat készült! Azt is Paul McCartney énekelte, de a hangszerelést Diana Krall készítette és ismert amerikai jazzmuzsikusok működtek kézre! Én legalább is ennyiről tudok…


paul-mccartney-kisses-on-the-bottom-deluxe-edition.jpg

Paul McCartney 3’22” (Kisses on the Bottom Deluxe Edition 2012 CD)

(PMC – voc, Ira Nepus - tb, Diana Krall – p, arr, Bucky Pizzarelli – eg, Robert Hurst – b, Karriem Riggins – dr)


Vissza az összes cikkhez