JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Band on the Run

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A „Band on the Run” című nótát Paul 1973 nyarán írta akkori együttese a Wings harmadik, azonos című LP-jére. (Ez egyébként már az ötödik McCartney album volt a Beatles után!)

Abban az időszakban épp csak háromtagú volt a Wings. Londonban felvették a demókat, s mivel Paul-nak az volt a fixa ideája, hogy a lemezt egzotikus környezetben szeretné felvenni, így 1973 augusztusában Lagos-ba, Nigéria fővárosába utaztak az ottani EMI stúdióban rögzíteni az album dalait. De rögtön az elején pórul jártak, mert a demószalagokat tartalmazó bőröndöt ellopták tőlük! Így fejből memorizálva csinálták meg…

A Wings az alábbi felállásban játszitta fel a „Band ont he Run” című dalt: Paul McCartney – szólóének, háttérének, elektromos gitár, 12-húros akusztikus gitár, basszusgitár, dob; Linda McCartney – háttérének, szintetizátor, elektromos zongora;, Denny Laine – háttérének, elektromos gitár, slide gitár.

A „Band on the Run” LP-t előbb Angliában jelentették még 1973. december 5-én, és listavezető lett a Temze-parti albumlistán.

paul-mccartney-wings-band-on-the-run.jpg

Amerikában 2 nappal később, december 7-én dobták piacra az LP-t. Ott szintén Number One lett!

A „Band on the Run” című nóta lett az LP-ről a második kislemez!

Ezt előbb Amerikában jelentették meg single-ként 1974. április 8-án. Listavezető lett úgy, hogy több mint egymillió példány kelt el belőle!

band-on-the-run-us-single.jpg

Angliában több mint két és fél hónappal később, 1974. június 28-án dobták piacra. A Temze partján azonban „csak” 3-ik lett! Pedig sokak szerint a „Band ont he Run” a Beatles után szólóévek legjobb McCartney kompozíciója!

band-on-the-run-uk-single.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze két jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


alan-moorhouse-and-his-bond-street-brigade-mccartney-mendlesohn-mancini-go-marchin.jpg

Alan Moorhouse and His Bond Street Brigade (McCartney Mendlesohn Mancini Go Marching with Alan Moorhouse and His Bond Street Brigade 1975 LP)


laurence-juber-one-wing.jpg

Laurence Juber (ag) 4’54” (One Wing 2005 CD)


Vissza az összes cikkhez