JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Ruby Tuesday2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Bluebird

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A „Bluebird” című dalt Paul még 1971 nyarán írta, mikor is feleségével, Linda-val Jamaica-n nyaraltak. Aztán két évvel később ez a dal is rákerült McCartney akkori együttese, a Wings harmadik, „Band on the Run” című LP-jére. (Ez egyébként már az ötödik McCartney album volt a Beatles után!)

Abban az időszakban épp csak háromtagú volt a Wings. Londonban felvették a demókat, s mivel Paul-nak az volt a fixa ideája, hogy a lemezt egzotikus környezetben szeretné felvenni, így 1973 augusztusában Lagos-ba, Nigéria fővárosába utaztak az ottani EMI stúdióban rögzíteni az album dalait. A „Bluebird”-öt azonban a londoni AIR Studios-ban vették fel, miután visszatértek Afrikából.

A Wings az alábbi felállásban játszotta fel a „Bluebird” című dalt: Paul McCartney – szólóének, akusztikus gitár, basszusgitár, dob; Linda McCartney – háttérének, Denny Laine – háttérének, akusztikus gitár. Vendég muzsikusok: Howie Casey – tenorszaxofon, Remi Kabaka – konga, agogo bells, vibraslap, guiro, kolomp.

Meg kell jegyezni, hogy az angol szaxofonos 1975-76-ban részt vett a Wings Over the World turnén, és a mai napig jóban van Paul-lal.

A „Band on the Run” LP-t előbb Angliában jelentették még 1973. december 5-én, és listavezető lett a Temze-parti albumlistán.

paul-mccartney-wings-band-on-the-run.jpg

Amerikában 2 nappal később, december 7-én dobták piacra az LP-t. Ott szintén Number One lett!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze két jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


hal-leonard-maybe-im-amazed-jazz-play-along-volume-97.jpg

Hal Leonard feat. Howie Casey (ts) 4’30” (Maybe I’m Amazed: Jazz Play-Along Volume 97 2009) (smooth jazz!)


gisle-borge-styve-trio-here-right-now.jpg

Gisle Børge Styve Trio 3’57” (Here Right Now 2013 CD)

(GBS – voc, p, ukulele, Helge Harstad – b, Per Willy Aaserud - melodica)


Vissza az összes cikkhez