JazzMa

Friss Hírek

Tuesday Afternoon2024. április 23.
Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Ebony and Ivory

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

1981-ben Paul leült a zongora mögé otthonában és megírta az „Ebony and Ivory”-t. Egyrészt a fehér és fekete billentyűkre utal a cím, de utólag McCartney azt is elárulta, elege volt már a világszerte eluralkodó rasszizmusból, és arra gondolt, hogyha a zongorán a fehér és fekete billentyűk békésen megférnek, akkor miért ne lehetne, hogy a különböző rasszok és békében éljenek egymással.

Nos, ezt eredetileg szóló kislemeznek szánta, de miután felvette a demót, az jutott eszébe, hogy rábeszéli Stevie Wonder-t, hogy ő is működjön közre a felvételen. Wonder első szóra ráállt, de mivel két különböző lemeztársaságnál voltak, így akadtak jogi problémák…

Végül a kislemez változatot 1981 végén rögzítették, de az imént említett „jogászkodások” miatt csak 1982. március 26-án tudták megjelentetni.

A felvételen a két muzsikus az alábbi hangszereket használta: Paul McCartney – szólóének, háttérének, basszusgitár, gitár, zongora, szintetizátorok, vocoder, ütőhangszerek; Stevie Wonder – szólóének, háttérének, elektromos zongora, szintetizátorok, dobszintetizátor, ütőhangszerek.

Az „Ebony and Ivory” az óceán mindkét partján Number One lett! Sőt, Amerikában egyenesen 7 héten keresztül vezette a slágerlistát!

paul-mccartney-and-stevie-wonder-ebony-and-ivory.jpg



A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból négy jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


fausto-papetti-35a-raccolta.jpg

Fausto Papetti (s) 3’21” (35a raccolta 1982 LP)


acker-bilk-john-paul-acker.jpg

Acker Bilk (cl) 3’32” (John, Paul & Acker 1986 CD)


va-bossa-grooves-revisiting-stevie-wonder.jpg

Monique Kessous 3’38” (VA: Bossa Grooves! Revisiting Stevie Wonder 2007 CD)


la-taberna-del-piano-homenaje-a-paul-mccartney.jpg

La Taberna del Piano 4’19” (Homenaje a Paul McCartney 2015 CD)

(Fabio Rodriguez – v, Antonio Álvarez - voc, Ramón Garcia - p, Guillermo Morente - b, José Luis Gómez - dr)


Vissza az összes cikkhez