JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Every Night

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

Ezt a dalt 1968-ban írta Paul, mikor fülig szerelmes volt Linda-ba, és együtt nyaraltak Görögországban.

Már akkor is belvillongások voltak a Beatles-en belül Yoko Ono miatt, de még szó sem volt a zenekar feloszlásáról. Olyannyira nem, hogy a so called „Get back/Let It Be Session” idején 1969. január 21-én és 24-én is „bolondoztak” a stúdióban az „Every Night”-tal. John Lennon azon a két session-ön például slide guitar-on játszott. De az a felvétel nem került rá a „Let It BE” LP-re!

Aztán amikor 1970 elején már várható volt, hogy szétrobban a Beatles, akkor február 22-én McCartney bevonult Linda-val a stúdióba és fél nap alatt felvették az „Every Night”-ot.

A dalban Paul McCartney énekel, gitározik, basszusgitározik és dobol, míg Linda McCartney háttérénekesként hallható!

Végül ez a felvétel rákerült az 1970. április 17-én (tehát a Beatles hivatalos feloszlása után!) megjelent első Paul szóló LP-re, a „McCartney”-ra! Ez lett az A-oldal 4. száma.

Mint az előbb említetten a „McCartney” című LP Angliában 1970. április 17-én jelent. Amerikában pedig 3 nappal később, április 20-án.

Londonban a „McCartney” egyből az albumlista 2. helyén nyitott és ott is maradt 3 hétig, mert nem tudta az élről leszorítani a Temze-parti Number One-t! (Simon and Garfunkel „Bridge Over Troubled Water”)

paul-mccartney-mccartney-lp-cover.jpg

paul-mccartney-mccartney-lp-back-cover.jpg

Amerikában a média olyan publicitást csinált a Beatles feloszlásából, hogy 1970. május 15-re több mint egymillió példányt adtak el belőle. Viszont a vezetést csak május 23-án tudta átvenni, és ha már átvette, akkor 3 hétig ott is maradt!



A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból három jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


laurence-juber-one-wing.jpg

Laurence Juber (ag) 3’55” (One Wing 2005 CD)


va-the-art-of-mccartney.jpg

Jamie Cullum (voc, p) 2’58” (VA: The Art of McCartney 2014 CD)


la-taberna-del-piano-homenaje-a-paul-mccartney.jpg

La Taberna del Piano 4’19” (Homenaje a Paul McCartney 2015 CD)

(Fabio Rodriguez – v, Antonio Álvarez - voc, Ramón Garcia - p, Guillermo Morente - b, José Luis Gómez - dr)


Vissza az összes cikkhez