JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 23.
Ferenc Németh is calling2019. október 19.
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN2019. október 17.
Coltrane, John: Blue World2019. október 16.
GELEM GELEM2019. október 15.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
REMÉNY2019. október 04.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Hi Hi Hi

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

Paul és felesége, Linda jegyzi a dalt (amit néhol „Hi, Hi, Hi’-ként jelentettek meg), de mindenki tudja, hogy ezt McCartney írta akkor együttese, a Wings számára. Kimondottan single-nek szánta Paul, ami végül is un. „double A-sided” lett. (Csak zárójelben jegyzem meg, a másik A-oldalra a „C Moon” került, amiből az elmúlt közel 46 évben nem készült jazz feldolgozás+)

A dalt 1972-es spanyolországi nyaralásuk alkalmával írta Paul. Utólag elárulta, hogy egyik éjszaka szeretkezés előtt kicsit „bekokóztak”, így még jobban tudtak élvezni.

A nótát novemberben vették fel a londoni Abbey Road stúdióban az alábbi összeállításban: Paul McCartney – ének, elektromos gitár, basszusgitár, Linda McCartney – ének, orgona, Denny Laine – ének, elektromos gitár, Henry McCullough – elektromos gitár, Denny Seiwell – dob, kolomp.

A kislemezt 1972. december 1-én jelentették meg.

Angliában annak ellenére az 5. helyig jutott 1973 januárjában, hogy a BBC nem volt hajlandó játszani a kábszeres és „dirty sex”-es szövege miatt. (Paul később azt nyilatkozta: „Ha sexelni és közben jókat élvezni „dirty”, akkor büszkén vállalja, hogy ő egy „dirty man”!)

paul-mccartney-and-wings-hi-hi-hi.jpg

Amerikában is csak lassan lépdelt felfelé az ottani slágerlistán, végül 1973 januárjában került „peak position”-be, ami ott a 10. helyet jelentette.


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 (egy!) jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


john-pizzarelli-midnight-mccartney.jpg

John Pizzarelli 3’52” (Midnight McCartney 2015 CD)

(JP – voc, eg, Larry Goldings - p, Martin Pizzarelli - b, Kevin Kanner - dr)


Vissza az összes cikkhez