JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Jet

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A „Jet” című nótát Paul 1973 nyarán írta akkori együttese a Wings harmadik, azonos című LP-jére. (Ez egyébként már az ötödik McCartney album volt a Beatles után!)

Abban az időszakban épp csak háromtagú volt a Wings. Ezt az egy számot vették fel Londonban, az összes többit Lagos-ban, Nigéria fővárosában rögzítették. Arra felé akkoriban a közbiztonság egyenlő volt a nullával, így a következő sztorit nem viccnek szánom. Mielőtt Afrikába utaztak volna Londonban felvették a demókat, s mivel Paul-nak az volt a fixa ideája, hogy a lemezt egzotikus környezetben szeretné felvenni, így 1973 augusztusában Lagos-ba utaztak, az ottani EMI stúdióban rögzíteni az album dalait. De rögtön az elején pórul jártak, mert a demószalagokat tartalmazó bőröndöt ellopták tőlük! Így fejből memorizálva csinálták meg…

A Wings az alábbi felállásban játszotta fel a „Band on the Run” LP-t: Paul McCartney – szólóének, háttérének, elektromos gitár, 12-húros akusztikus gitár, basszusgitár, dob; Linda McCartney – háttérének, szintetizátor, elektromos zongora; Denny Laine – háttérének, elektromos gitár, slide gitár.

A „Band on the Run” LP-t előbb Angliában jelentették még 1973. december 5-én, és listavezető lett a Temze-parti albumlistán.

paul-mccartney-wings-band-on-the-run.jpg

Amerikában 2 nappal később, december 7-én dobták piacra az LP-t. Ott szintén Number One lett!

A „Band on the Run” album első kislemeze az LP második track-je, a „Jet” lett!

Paul McCartney elmesélte, hogy 1972 őszén Linda-val egy vidéki kirándulások során bementek egy kisállat boltba, ahol megláttak egy cuki kis párhetes labrador kölyköt, egy szukát! Azonnal megvették, de aztán londoni házuk kertjében vadul futkározott, minden fölborított és állandóan a levegőben ugrándozott. Ezért adták neki a „Jet” (sugárhajtású repülőgép) nevet. Aztán 1973 tavaszán már olyan erőben volt Jet, hogy simán átugrotta a McCartney ház falát… Éjszaka szökött ki, majd hajnalban visszament. Aztán Paul és Linda észrevette, hogy már nem ugrál kutyájuk, inkább otthon alszik a garázsban. És egyszer csak azt vették észre, hogy Jet hét fekete kiskutyát kölykezett, annak ellenére, hogy ő világos színű volt!

330px-yellowlabradorlooking-new.jpg

Így McCartney azonnal megírta a „Jet” című nótát.

Ezt, mint mondottam, Londonban vették fel 1973 szeptemberében az alábbi összeállításban: Paul McCartney – szólóének, elektromos gitár, basszusgitár, dob; Linda McCartney – háttérének, Moog, zongora, szintetizátor; Denny Laine – háttérének, elektromos gitár. Km.: Howie Casey – szaxofon.

A kislemezt előbb Amerikában jelentették meg 1974. január 28-án.

jet-paul-mccartney-wings.jpg

Angliában több mint két héttel később, 1974. február 15-én dobták piacra.

A sorsfurcsa fintora, hogy az Atlanti Óceán mindkét partján ugyanaz nap (1974. március 30-án) érte el legjobb helyezését (7. hely!).


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból 4 jazzváltozat is készült! Én legalább is ennyiről tudok…


maynard-ferguson-chameleon.jpg

Maynard Ferguson 3’55” (Chameleon 1974 LP)

(MF – tp, Stan Mark, Dennis Noday, Lynn Nicholson, Bob Summers – tp, Randy Purcell, Jerry Johnson – tb, Andy Macintosh – as, Brian Smith – ts, Bruce Johnstone – bs, Joe Beck – eg, Allan Zavod – ep, Rick Petrone – bg, Dan D’Imperio – dr)


mccartney-mendlesohn-mancini-go-marching-with-alan-moorehouse-and-his-bond-street-brigade.jpg

Alan Moorehouse and His Bond Street Brigade (McCartney Mendlesohn Mancini Go Marching with Alan Moorehouse and His Bond Street Brigade 1975 LP)


laurence-juber-one-wing.jpg

Laurence Juber (ag) 3’46” (One Wing 2005)


la-taberna-del-piano-homenaje-a-paul-mccartney.jpg

La Taberna del Piano 3’43” (Homenaje a Paul McCartney 2015 CD)

(Antonio Álvarez - voc, Ramón Garcia - p, Guillermo Morente - b, José Luis Gómez - dr)


Vissza az összes cikkhez