JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Maybe I’m Amazed

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

Paul ezt a dalt 1969-ben, tehát még a Beatles hivatalos feloszlása előtt írta. Ebben köszönetet mond feleségének, Linda-nak, hogy segített neki átélni a nehéz időket. Habár Paul első szóló lemezét (McCartney) otthon vette fel, ezt a nótát az EMI 2. stúdiójában rögzítette az Abbey Road-on 1970. február 22-én. A lemezváltozat soha sem került kislemezre, pedig a kritikusok a „McCartney”-ról ezt az egy dalt találták elfogadhatónak!

Ő játszott mindem hangszeren: gitárokon, basszusgitáron, dobon, zongorán és orgonán, valamint énekel is.

A „McCartney” című LP-t 1970. április 17-én jelentették meg Angliában, ahol egyből a 2. helyen nyitott és három hétig ott is maradt, mert nem tudta leszkanderezni az 1. helyről a Simon and Garfunkel „Bridge Over Troubled Water”-jét…

mccartney.jpg

Amerikában 3 nappal később, 1970. április 20-án dobták piacra a „McCartney”-t, amiből május 15-én adták el az egymilliomodik példányt! Mindezt úgy, hogy csak május 23-án lett Number One. És ha már odakerült, 3 hétig ott is maradt! Sőt, kiérdemelte a so called „double platinum” minősítés, hisz alig 6 hét alatt kétmillió kelt el az albumból. (Ahhoz képest John Lennon azt nyilatkota a lemezről, hogy „rubbish”, magyarul „szemét”!)


Jazz feldolgozások: ebből a dalból mindössze 1 (egy!) jazz változat készült. Legalább is én egyről tudok…


john-pizzarelli-midnight-mccartney.jpg

John Pizzarelli 4’00” (Midnight McCartney 2015 CD)

(John Pizzarelli – ének, háttérének, gitár, Jessica Molaskey – háttérének)

Vissza az összes cikkhez