JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – My Valentine

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

Paul pár hónappal 70. születésnapja előtt 2011 októberében nősült harmadszor. A nála 17 évvel fiatalabb amerikai Nancy Shevell-t vette feleségül. Nászútra Marokkóba mentek. Az egyik nap esett az eső, így McCartney lement a lobby-ba és az ott található zongorán megírta feleségének a „My Valentine” című dalt. Kb. két évvel azelőtt, hogy neki kezdtek volna a felvételeknek, már válogattak jazz dalokat a ’30-as, ’40-es évekből. A lemez producere Tommy LiPuma lett. Ő ajánlotta McCartney-nak Diana Krall-t! És a dal hangszerelője a világhírű új-zélandi zongorista-arranzsőr Alan Broadbent lett!

Ez a dal aztán rákerült Paul tizenötödik szóló stúdióalbumára, a 2012-ben megjelent „Kisses on the Bottom”-ra.

A lemezen jazz standardek és McCartney jazz ihletésű dalai szerepelnek.

A CD felvételen Paul felkérésének eleget téve a kanadai világsztár zongorista-énekeső Diana Krall és akkori zenekarának tagjai vettek részt. Az összeállítás a „My Valentine”-on a következő: Paul McCartney – ének, Diana Krall – zongora, John Pizzarelli – gitár, Robert Hurst – bőgő, Karriem Riggins – dob. A gitárszólót Eric Clapton játssza!

McCartney népszerűségére jellemző, hogy a „Kisses on the Bottom” az angol és az amerikai pop album listára is felkerült. Londonban harmadik, New York-ban az ötödik lett.

De természetesen a New York-i jazz albumlistán szólta a legnagyobbat. Ott 2012 február végétől március végéig két részletben 4 hétig volt listavezető!

paul-mccartney-kisses-on-the-bottom.jpg


Jazz feldolgozások: ebből a dalból mindössze egy jazz változat készült. (Igaz, hogy az eredeti McCartney dal is jazz!) Legalább is én egyről tudok…


john-pizzarelli-midnight-mccartney.jpg

John Pizzarelli 3’39” (Midnight McCartney 2015 CD)

(JP – g, voc, Harry Allen – ts, Helio Alves – p, Martin Pizzarelli – b, Dududa da Fonseca – dr, perc, Jessica Molaskey, Madeleine Pizzarelli – bvoc)

Vissza az összes cikkhez