JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Pipes of Peace

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A háborúellenes dalt Paul 1982 nyarán írta, és 1982. szeptember 10-én vették fel George Martin, az egykori Beatles zenei rendező irányításával. McCartney zongorán, basszusgitáron és un. „knee-percussion”-ön (vagyis a térdeit ütögette…) játszott. A tabla rész James Kippen műve. Ezt nagyon sokszor (hússzor-harmincszor!) kellett újra venni, mire Paul azt mondta: „Ez a jó!”. Októberben még a Pestalozzi Children Choir is felénekelte a maga részét.

A kislemezre kimásolt dalt Angliában 1983. december 5-én jelentették meg, direkt a karácsonyi vásárra. Az ötlet bevált, hisz Londonban 2 hétig vezette a slágerlistát!

pipes-of-peace.jpg

Az azonos című LP-t már 1983. október 17-én megjelentették. Ez volt Paul McCartney szóló karrierjének negyedik stúdió albuma. Érdekes, hogy a nagylemez Angliában csak negyedik lett. Sőt, Amerikában még rosszabbul szerepelt, hisz csak a 15. helyig jutott.

paulmccartneyalbum-pipesofpeace.jpg


Jazz feldolgozások: ebből a dalból mindössze egy jazz változat készült. Legalább is én ennyiről tudok…


acker-bilk-john-paul-acker.jpg

Acker Bilk (cl) 3’51” (John, Paul & Acker 1986 CD)

Vissza az összes cikkhez