JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Chico Freeman 2002. július 12-én a Zsámbék Jazz Open-en

Talán emlékeznek még rá, 2001-ben már fellépett az amerikai szaxofonos Chico Freeman Zsámbékon. De akkor másnap a Millenáris Parkban is koncertezett Dresch Misiékkel. Habár akkor totál teltház volt Budán, valami miatt a következő évben nem akarták újra Freeman-t, pedig akkor is magyarokkal lépett fel.

Már amikor 2001 nyáron elment, mondta, nagyon szívesen visszajönne, oly jól érezte magát.

Mi pedig meghívtuk ismét, hisz 2001 nyarán Zsámbékon is nagy sikert aratott.

Mivel 2002 nyár elején jelent meg Chico Freeman „Oh, by the Way” című CD-je, amit a kubai Guataca együttessel készített, így azt gondoltam, a Cumó Trió+ (Oláh „Cumó” Árpád – zongora, Horváth „Plutó” József – bőgő, basszusgitár, Mohay András – dob, Czibere József – konga, Dajka Krisztián – gitár) ragyogóan meg tudja majd oldani Freeman lekisérését. Nos, nem is csalódtam bennük, és Chico is meg volt elégedve velük!

A 17 évvel ezelőtti július 12-én estén olyan sok ember látogatott el a zsámbéki Romtemplom melletti szabadtéri színpadra, hogy szabályszerűen lefolyt a tömeg a domboldalról.

Az előzenekar az Idrányi nővérek (Eszter és Ildikó) vezette Ladies First volt. Már őket is lelkesen tapsolta a közönség, de érezni lehetett, hogy amikor Chico Freeman lép majd színpadra, akkor hangrobbanás lesz!

Pocsai Kriszta műsorvezetőnek megmondtam, hogy visszafelé konferálja fel a zenekart. Már a magyar nevek hallatán is nagy taps volt, de amikor Cumó után Chico Freeman-t szólította színpadra, akkora tapsvihar tört ki, hogy azt még a szomszéd faluban (Tók) is hallották az emberek.

Ilyenek után csak jól lehetett játszani.

Az első két számot a trióval játszotta az amerikai sztármuzsikus. Thelonious Monk „Well, You Needn’t”-jével kezdtek, majd jött Wayne Shorter „Footprints”-e.

A harmadik számtól kezdve Plutó basszusgitárra cserélte a bőgőt, s csatlakozott a zenekarhoz a gitáros és a kongás is.

Innentől kezdve a lemez anyagát játszották.

Nyitásként McCoy Tyner „New African Village”-ét, majd következett három Chico Freeman téma, a „Guitar”, az „El Mensaje”, és a „Viejo San Juan”.

A közönség visszatapsolta őket, amire ők egy negyedórás örömzenével válaszoltak.

A másfél órás koncert után a kerthelyiséges vendéglőből távoztában Chico még elárulta, hogy annyira megkedvelt bennünket (me and my lovely wife Gabriella), hogy szívesen visszajönne máskor is. És jött is!

Vissza az összes cikkhez