JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarorságon – Pat Metheny-John Patitucci-Jack DeJohnette (2003. május 31.)

A Budapest Kongresszusi Központban megtartott gálaest második részében egy különleges produkcióra került sor. A Bartók Rádió általam szervezett jazz tehetségkutatóinak amerikai zsűri díszelnökei koncerteztek életükben először és egyben utoljára együtt!

Meg kell mondjam, nem volt egyszerű tető alá hozni ezt a projectet. Aki nem fogadta kitörő lelkesedéssel ötletemet, az Pat Metheny volt. Még mindig neheztelt rám, hogy 2000-ben nem hozhatta magával lengyel gitárhangolóját, Karolyn Chrzan-t. Plusz az sem tetszett neki, hogy amikor 2002-ben megtudta Jack DeJohnette-től, hogy bőgő és basszusgitár versenyt rendezek 2003 tavaszán, akkor írt nekem egy levelet, melyben Dave Holland-et ajánlotta a zsűri díszelnöknek. Én viszont visszautasítottam, mondván, hogy már megbeszéltem John Patitucci-val, hogy ő lesz. Majd közöltem vele válasz e-mailemben, hogy szeretném, ha ők hárman fellépnének a 2003-as gálaest második részében. Ő azt válaszolta, Jack-kel nagyon szívesen, mert az 1993-ban megjelent „Parallel Realities Live” című Jack DeJohnette CD-n ő is játszott. (Plusz Herbie Hancock és Dave Holland!) Viszont John-nal még soha sem játszott. Válaszlevelembe megírtam neki: „Nem baj, akkor most fogsz!” És végül meghajolt ezen súlyos érv előtt. Persze csalinak bedobtam, hogy most hozhatja magával Karolyn-t is!

Így végül is létre jött a „csak itt és csak most” produkció!


gala-est-1-001.jpg


galaest-2-001.jpg


A BKK totál teltházas közönsége nagyon nagy ovációval fogadta a színpadra vonuló három amerikai világsztárt. Később is megtapsoltak minden szólót. A számok végén pedig szinte felrobbant a koncertterem! Sőt, a végén ráadást is kiköveteltek!

Az alábbi repertoárt játszották:


1. Ornette Coleman: Turnaround

2. Pat Metheny: What Do You Want

3. Pat Metheny: James

4. Pat Metheny: The Bat

5. Miles Davis: Solar

6. John Patitucci: The Well

7. Pat Metheny: Question and Answer (ebben a számban gitárszintetizátoron is játszott Pat!)

A 17 perc 45 másodpercig játszott koncertzárónak szánt darab után levonultak a színpadról. Majd a több, mint 2 perces szűnni nem akaró taps, füttyögés, dobogás hatására először csak Pat jött vissza, majd a többiek is!

8. Attila Zoller: The Birds and the Bees (ezt szólóban játszotta Pat!)

9. Pat Metheny: Go Get It (trió)


A koncert után a BKK egyik V.I.P. termében álló fogadást rendezett a MATÁV, a gála főszponzora. Több híres magyar jazz zenészt is meghívtak erre. Utána az öltözőben az alábbi két levelet adta nekem John Patitucci.


jplevele-krisztiannak-2003-001.jpg


jplevele-plutonak-2003-001.jpg

Vissza az összes cikkhez