JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – John Patitucci és Jack DeJohnette az Aquarium Stúdióban (2003 június) – Kaszás Ferenc visszaemlékezései

Kaszás Ferit kértem meg, hogy emlékezzen vissza!

Mielőtt azonban átadnám a szót Ferinek, néhány mondatban elmesélnem, hogy mi volt az előzménye a lemez létre jöttének. A 2002-es dob tehetségkutatónak Jack DeJohnette volt a zsűri díszelnöke. Mielőtt visszarepült volna Amerikába Ferihegyen becsekkolás előtt megkért, hogy vegyem fel a kapcsolatot Paul Zauner osztrák harsonás-lemezkiadói főnökkel. Nos, kiderült, hogy Zauner közös CD-t szeretett volna Jack-kel, de DeJohnette inkább Szakcsiékkal képzelte a közös lemezt. A lényeg, hogy zűrzavaros események következtében végül is a BMC adta ki az albumot, melynek én voltam a producere.


szakcsi-generation.jpg


„Az ezt követő néhány napot John és Jack az Aquarium Stúdióban töltötték a Szakcsi Generation Band-del közös felvételek kapcsán. A felvétel oldott hangulatban telt, az amerikaiak, Szakcsi Lakatos Béla, fiai Robi és Béla, illetve unokatestvérük Oláh Kálmán remekeltek a stúdióban, mint arról a később a BMC-nél megjelent CD is tanúskodik. (Amelynek én voltam a producere! – A szerk.) Egy-egy jól sikerült szóló után kölcsönösen hátba veregették egymást, elismerően kurjongattak és gesztikuláltak egymásnak, és a végén egyöntetűen méltatták Gresiczky Tomi stúdióvezető világszínvonalú munkáját. A szetlistán örökzöldek, többek között a „’Round About Midnight”  és az „If I Were a Bell”, valamint Szakcsi, illetve Oláh Kálmán szerzemények szerepelnek. A lemezt áthatja valami, amit az idősebb Béla úgy fogalmazott meg az amerikaiknak: Hungarian jazz with gipsy flavour.” – részlet Kaszás Ferenc 2013-as visszaemlékezéséből.

7 évvel később, vagyis most felhívtam Kaszás Ferit, hogy meséljen még valamit, de mondta, nem nagyon emlékszik a történtekre. Erre kértem írjon pár mondatot. 1 óra múlva jött is a pár mondat:” Akkoriban az irodám egy épületben volt az Aquarium stúdióval, és mivel magam is nagy jazzrajongó vagyok, párszor leugrottam belehallgatni a felvételekbe. Gresiczki Tamás volt a lemez hangmérnöke, akivel az összes résztvevő nagyon meg volt elégedve. Az egyik alkalommal, amikor benéztem, éppen visszahallgatták az elkészült felvételeket, és mindenki nagyon boldog volt az eredménnyel. Egy-egy  bravúros futam, vagy zenei poén után nevetve hátba veregették egymást és elégedetten nyugtázták teljesítményüket. Emlékeimben élénken megmaradt az a Szakcsi Lakatos Béla által zongorán előadott "Round About Midnight" változat, amit Béla gipsy jazzként aposztrofált, és tele volt jobbnál jobb, a cigányzenéből átvett hangulatos, cimbalomszerű frazírokkal.”

A végén Feri a stúdióban „fotózkodott” is egyet Patitucci-val.


with-jp.jpg


Vissza az összes cikkhez