JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Jacky Terrasson Trio (2003. szeptember 27.)

2002-ben jött haza Washington, D.C.-i külszolgálatból Turi Gábor, aki rögtön kézbe vette a következő évi Debreceni Jazz Napok szervezését. Kérdezte, tudnék-e neki olyan előadót ajánlani, aki még nem járt Magyarországon? A címből is kitalálhatják, tudtam.

jacky-terrasson-smile.jpg


Az akkor már hosszú évek óta New York-ban élő francia zongorista, Jacky Terrasson trióját ajánlottam neki, egyrészt, mert már akkoris szerettem, ahogy zongorázik, másrészt, mert akkor jelent meg legújabb Blue Note lemeze, a „Smile”. (Bizony, bizony, Charlie Chaplin szerzeményéről van szó!)

2003. november 27-én -ki tudja miért- a Debreceni Egyetem campus-án lévő Lovarda nevezetű 1000 fős „hodályba” vitték ki a rendezvényt, ahol előbb a Jacky Terrasson Trio (my wish, you know!), majd a „debreceni keménymag” kívánságára az Andrew Hill Sextet lépett fel.

Talán azért, mert a Lovarda nem volt egy jazz helyszín, vagy mert az egyetemisták nem szerették már akkor sem a jazzt, 150 (egyszázötven!) néző volt mindössze.

Ez Terrasson-éknak egyáltalán nem szegte kedvét, olyan fergetegesen jó hangversenyt játszottak, hogy többször is visszatapsolták őket!

Az amerikai anyától és francia apától született Jacques-Laurent Terrasson 2 hónappal 38. születésnapja előtt élete formájában játszott. A Boston-i Berklee-én végzett tanulmányai után 1993-ban megnyerte a Thelonious Monk International Jazz Conpetiton-t. Ennek kvázi díjaként azonnal szerződtette a Blue Note lemeztársaság. A „Smile” volt a hetedik BN CD-je.

A nála pár évvel fiatalabb amerikai bőgős, Sean Smith a New York-i Manhattan School of Music-ban szerezte a diplomáját.

A trió legfiatalabb tagja a New York-i dobos, Nasheet Waits volt a maga 32 évével. Olyan egészen fantasztikus modern dobolást mutatott be, amivel évekkel megelőzte kortársait. Pszichológus és zeneelmélet szakon is végzett. Utóbbit a Long Island University-n szerezte.

Azon a közel 17 évvel ezelőtti esten életre szóló élményt szereztem.

Ennek illusztrálásaként egy internetes felvétel a lemezről:

https://www.youtube.com/watch?v=pGhaj1t6Mq8

Vissza az összes cikkhez