JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Bobby McFerrin először Budapesten (2004. május 24.)

2003-ban Bartók Rádiós főnököm, Dr. Alföldy-Boruss István –a komolyzenei szerkesztők nyomására- úgy döntött, hogy „Elég volt a Maloschik diadalmenetből” (…), és beszüntette az 1998-tól rendezett nagysikerű jazztehetségkutatóimat. A MATÁV-osok elárulták, támogatnák, ha amerikai világsztárokat hoznék ide, hogy fellépjenek az ő szimfonikus zenekarukkal. Összedugtuk fejünket Gabival, és az ő javaslatára egyik kedvence, Bobby McFerrin lett a kedvezményezett. Ő jöhetett először!

Persze, ehhez 2003 kora őszén írnom kellett Linda Goldstein-nek, Bobby menedzserének, hogy tetszik-e nekik az ötlet, és hogy mikor tudna jönni McFerrin? (Azért nem írom ide az énekes gázsiját, mert attól biztos kiszédülnének olvasóink…)

Nos, miután megkötöttem 2003 novemberében a szerződést Bobby menedzsmentjével, januárban elkezdtük árulni a jegyet az Erkel Színházbeli koncertre. A 2.000 jegy 10 (tíz!) nap alatt elfogyott!

Ekkor felhívtam Linda-t New York-i irodájában, hogy baj van… Rémülten kérdezte: „What’s the problem, Robert?”. Mondtam, hogy elfogyott az összes jegy, és hogy kellene még egy koncert a következő napra. Mondta, hogy az nem lehetséges, mert másnap Bobby-nak egy 1.200 (egyezerkettőszáz) tagú kórust kell vezényelnie Bécsben, a Schönbrunn-i kastély kertjében. Erre mondtam, hogy akkor legyen május 24-én egy másik koncert. Ezen tökre kiakadt, mert mondta, hogy Bobby még soha sem csinált olyan koncertet, amire rávettem őket. Jelesül, vagy vezényel, vagy énekel. Bobby mégis belement, hogy ugyanazon a koncerten az első részben vezényel, a másodikiban énekel. Erre rábeszéltem őket, hogy a klasszikus részben Bobby ne csak vezényeljen, hanem Vivaldi g-moll concerto-jában a második cselló szólamot ő énekelje. Ebbe is belementek. De az már mindennek a teteje, hogy még egy koncertet akarok.

Azt hittem, ezzel vége is az egésznek. De másnap Linda felhívott a Magyar Rádióban, és közölte, ha a két koncert között visszavisszük Bobby-t „refresh”-elni a szállodába, akkor lehet róla szó!

Másnap jött az újabb szerződés, alá is írtam, és egyből visszaküldtem!

Utána felhívtam a MATÁV-osokat és közöltem velük az örömhírt. Hát nem örültek neki… Mondták X összeget szántak erre, és nem adnak még egyszer annyit. Így Gabival kénytelenek voltunk wabank-ozni. A második kétezer jegy 6 (hat!) nap alatt kelt el.

Ennyit elöljáróban.


Aztán elérkezett 2004. május 23-a vasárnap délelőtt! Ekkor Bobby McFerrin hangmérnökével érkezett. A MALÉV légikisérőinek főnöknője elintézte, hogy Bobby-ék ne a többi utassal együtt, hanem a régi Ferihegyi reptéren szálljanak le a gépről. Márcsak ők ketten és a gép személyzete maradt a fedélzeten. Fogadóbizottságként pedig egy üres busszal kivitt engem a repülőhöz!


bobby-repter-2004-001.jpg


A sajtó ki lett csődítve, és rögtön a megérkezés után a váróban sajtótájékoztatót tartottunk. Gabi volt a speaker, elmondta, hogy hogyan tudtuk elhozni az amerikai világsztár énekest életében először Magyarországra.


bobby-gabival-2004-001.jpg


Utána irány a Royal Szálló, refresh-elni, majd délután a Matáv Zeneház, ahol Bobby be lett mutatva a láthatólag feldobott zenekarnak. Végig vették a két komolyzenei darabot, majd vissza a szálláshelyre.


bobby-a-proban-2004-001.jpg


A hétfőn délután 3-kor kezdődő koncerten a plakáton olvasható sorrend felborult! Vagyis előbb Mozart D-dúr „Prágai” szimfóniáját vezényelte McFerrin. Aztán jött Vivaldi műve, a g-moll concerto két csellóra. Az egyik csellista Varga István volt, a másik csellószólamot pedig Bobby McFerrin énekelte! Talán mondanom sem kell, felrobbant az Erkel Színház!


bobby-plakat-2004-001.jpg


A 20-25 perces szünet után pedig Bobby McFerrin szóló műsora jött. Egy idő után Bobby lejött a színpadról és találomra válogatott a nézők közül, akiket megénekeltetett. Például egy 10 éves kisfiúhoz is odament, aki annyira megvolt illetődve, hogy alig mert énekelni. Aztán ahogy jött lefelé a lépcsőkön, találomra kiszúrta magának Dés Lászlót, aki az előtte próbálkozókhoz képest bravúrosan helyt állt. És ahogy Bobby visszament a színpadra, odajött az első sor közepéhez, ahol mi ültünk, lenyújtotta a mikrofont, és Gabit is megénekeltette. Legalább is én így emlékszem…


koncert.jpg


Az esti koncert is tomboló siker volt, ugyanazzal a forgatókönyvvel.

Még véget sem ért a második koncert, mikor Bécsből megérkezett a sofőr Bobby-ért és hangmérnökéért. A Matáv vezérkar és V.I.P. vendégeik csalódottan nyugtázták, hogy McFerrin nem ment fel a tiszteletére rendezett állófogadásra…

Vissza az összes cikkhez