JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Az Irvin Mayfield Quintet a debreceni Nagyerdőben (2004. szeptember 11.)

A 33. Debreceni Jazz Napok 2004-ben került megrendezésre.

Az akkori kulturális alpolgármester, Turi Gábor amerikai kapcsolatai révén minden évben egy-egy amerikai nagyváros jazz zenekarai kaptak meghívást. 2004-ben New Orleans-ból érkeztek a zenekarok.


irvin-mayfield.jpg


Köztük volt az Irvin Mayfield Quintet, amely már akkor is ismert volt a jazz világában, és  Irvin Mayfield – trombita, Troy Andrews – harsona, Richard Johnson – zongora, Noel Caine – bőgő, Jaz Sawyer – dob összeállításban érkeztek. A helyszín a Nagyerdei Békás tónál felállított szabadtéri színpad volt emlékezetem szerint este 8 órai kezdettel.

Jelentős számú közönség gyűlt össze, hiszen az első New Orleans-i együttes debreceni szereplése sok jazzbarátot  vonzott.

Koncertjük első számára  nagyon jól emlékszem, mert végre élőben hallhattam Miles Davis „So What” című szerzeményét, amit később nagyon sok magyar bőgős is műsorára tűzött. Játszottak örökzöld jazz melódiákat is, természetesen a saját elképzelésük szerint.


troy-andrews.jpg


A koncert elején hamar kitűnt, hogy a harsonásuk a fiatal Troy Andrews –aki akkor még csak 18 éves volt (később világhírnévre tett szert Trombone Shorty néven) - óriási hangerővel, dinamikával  és lelkesedéssel játszik. Néhány szám után lejött a színpadról, a közönség között játszott, énekelt és táncolt. Fékezhetetlen játékot mutatott be, de az igazi érdekesség késő éjszaka történt, mert lejött a belvárosi jazz klubba a jam session-re, ahol hajnalig trombitázott hatalmas energiával. Nem kellett nagy jósnak lenni, hogy ráérezzünk, fogunk még hallani róla… Néhány hónappal ezelőtt a Mezzo TV jazz koncertjén láttam viszont saját együttesével.

Jó kapcsolatot alakítottak ki Debrecen város vezetőségével, mert később a nagy cunami után a város támogatta a New Orleans-i muzsikusok hangszerbeszerzését.

A 2004-es koncert a legjobb koncertek között szerepel emlékezetemben!

Vissza az összes cikkhez