JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JazzLasszó – Határok nélkül - szakmai beszámoló

Bordás József a Funicci Bros Quartet dobosa, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja. A JazzLasszó (is) az ő ötlete volt. És hogy milyen sikeres, arról az alábbiakban olvashatják a beszámolót. Külön köszönet Edelényi Szilviának (MJSz), hogy a JazzMa.hu rendelkezésére bocsátotta ezt az anyagot, így olvasóink elsők között értesülhetnek az eredményekről. Igaz, mi többször is beszámoltunk Bordás Józsi „jazz hittérítői” tevékenységéről! – A szerk.

JazzLasszó Szerbia

Dátum: 2014. 12. 02.

Helyszín: Szabadka (SRB) - Városi Zeneiskola/Jazz Klub

Szervező: Goran Evetovic, dobtanár, a jazztanszak vezetője

Delegált vendég: Juhász Gábor - gitár

MJSZ szakmai vezető: Bágyi Balázs


j-kep-7.jpg


A délután folyamán a városi zeneiskolában a helyi jazztanszak növendékeivel dolgoztunk két csoportban az iskola koncerttermében. A jazz standard-eket tartalmazó repertoár elsajátítása mellett a műsorban helyet kapott Juhász Gábor két szerzeménye is (Alatskivi, Hideg hidak). A résztvevők az esti 19 órai koncertre megfelelően sajátították el az egy órás műsort, amelyet a városi közönségnek mutattak be nagy sikerrel.

Az este a helyi jazz klubban jam session-nel folytatódott, amelyhez a workshop növendékein kívül számos helyi amatőr zenész is csatlakozott.


JazzLasszó Románia

Dátum: 2015. 03. 20-22.

Helyszín: Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely -  Románia (RO)

Szervező: Lázár-Prezsmer Endre az MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke

Delegált vendég: Gyárfás István - gitár, Borbély Mihály - szaxofon

MJSZ szakmai vezető: Bordás József


A három állomásos erdélyi turné olyan magyarlakta településeken valósult meg, ahol van jazz oktatás, vagy aktív jazz muzsikusok élnek és alkotnak. Mindegyik helyszínre jellemző volt a résztvevő zenészek lelkesedése és nagy létszámban való aktív részvétele. Az adott térségben a jazzoktatás még igen kezdetleges állapotban van, így nagy szükség van az ilyen és az ehhez hasonló oktatási projektek megvalósulására. Itt szükséges megjegyezni házigazdánk, Lázár Prezsmer Endre példamutató hozzáállását és a műfaj iránti teljes odaadását. A fent említett városokban élő muzsikusok az MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület által szervezett rendezvényeken felléphettek és a szervezet által meghívott tanároktól tanulhattak az elmúlt évek során. A Magyar Jazz Szövetség JazzLasszó programja ezt a kezdeményezést erősítette és a későbbiekben is támogatja az erdélyi magyarság minőségi oktatását.


j-kep-4.jpg


1. Nap - 2015. 03. 20. Kézdivásárhely

A város központjában lévő Cafe Jazz adott otthont a délutáni workshop-nak és az esti előadásnak egyaránt. A koncepció alapján a helyi zenészek és a meghívott művész-tanárok egy nyílt próbát tartottak, ahol az esti előadás műsorát tanulták meg úgy, hogy közben a tanáraink instruálták a helyi zenészeket. Fontos része a koncertnek, hogy saját szerzemények is szólaljanak meg, így jazz combóra hangszerelt Gyárfás István szerzemények is elhangoztak a koncerten.


j-kep-5.jpg


j-kep-6.jpg


A délutáni előadáson 25 fő vett részt, abból 12 zenész. Az esti előadáson megtelt a jazz klub, így hozzávetőleg 92 fő élvezhette a koprodukciós előadást.


2. Nap - 2015. 03. 21. Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgyön a Park Hotelben voltunk elszállásolva és a hozzátartozó rendezvényteremben voltak a szakmai programok megrendezve. Az első nap Gyárfás István szerzeményeiből játszottunk, a második nap pedig Borbély Mihály kompozícióit kellett megtanulni a városban élő zenészeknek. A saját szerzeményeken kívül az előre leegyeztetett és elküldött jazz standard darabokat is összepróbáltuk az esti előadásra.

Ebben a városban egy 9 fős (kis) nagyzenekart tudtunk összehozni. A ritmusszekción kívül fúvósokat, énekeseket és vonósokat is bevontunk a workshop-ba és az azt követő előadásba. A workshop és az esti koncert közötti 2 órában Bordás József tartott egy jazz-dob workshop-ot a városi zeneiskola növendékeinek.

Az esti előadáson igen nagy számú közönség vett részt, hozzávetőleg 140 fő. A koncert után örömzenével folytattuk és zártuk a sepsiszentgyörgyi JazzLasszót.


3. Nap - 2015. 03. 22. Székelyudvarhely

Harmadnap indultunk tovább a JazzLasszó utolsó helyszínére Székelyudvarhelyen a G Klubba. A helyszínre érve már az 5 tagú zenekar próbálta az előre elküldött műveket, és a workshop-ra kíváncsi közönség is gyülekezett. Közös megegyezéssel az utolsó koncerten mindkét vendégművész szerzeményeiből játszottunk és közösen instruálták a zenekart.

Az esti koncertre megtelt a jazz-klub és közel 3 órás koncertet tartottunk. Az előadást követően már nem volt örömzene, mert még este vissza kellett indulnunk Magyarországra.



JazzLasszó Szlovákia

Dátum: 2015. 05. 31.

Helyszín: Dunaszerdahely – Szlovákia (SK) - Symbol Café

Szervező: Vida Igor, a helyi jazzklub vezetője

Delegált vendég: Márkus Tibor - zongora

MJSZ szakmai vezető: Bágyi Balázs


Mivel házigazdánk nem kötődik zenei jellegű oktatási intézményhez, ezért az eseményen jellemzően nem gyerekek, hanem fiatal, képzett klasszikus, illetve amatőr jazz-, blues- és rock-zenészek vettek részt. Legtöbben énekesek jelentek meg, hozzájuk igazodott a javarészt standard-ekből álló repertoár. A hangulatos kávézó színpadán este hét órai kezdettel került sor a workshop anyagát bemutató koncertre, szép számú helyi, elsősorban magyar-ajkú közönség előtt.


j-kep-8.jpg


Kapcsolódó linkek:

http://www.jazzma.hu/hirek/2015/04/04/jazz-lasszo-es-workshopok-erdelyben-2015-marcius/

http://www.jazzma.hu/hirek/2015/03/14/jazz-lasszo-erdely-elott-exkluziv-interju-bordas-jozseffel/

http://heyevent.com/event/mrw62wprqy7q6a/jazz-lasszo-szekelyfoldon-workshopok-es-koncertek

https://www.kezdi.info/news/jazz-lasszo-workshop-es-koncert/5669

http://www.atempo.sk/esemenyek/4173-jazzlasszo-zenei-workshop-dunaszerdahelyen.html


Összegzés

A Magyar Jazz Szövetség JazzLasszó Határok nélkül szakmai továbbképző programja a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumától elnyert  800.000- Ft támogatásából egy három országot átölelő, öt állomásos turnét valósított meg. A projektben hazánk öt kiemelkedő jazz-művésze, zenetanára vett részt, valamint a Magyar Jazz Szövetség elnöke és elnökségi tagja.

A szakmai továbbképzést sikeresnek tudhatjuk be és kijelenthetjük, hogy a koncertek során közelebb kerültek a határon túl élő magyarok az anyaországból érkezett művészekkel. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a JazzLasszó projekt az elmúlt két és fél évben bizonyította, hogy hazánkban és határain túl is igen nagy jelentősége van az iskolán túli képzésnek, továbbképzésnek.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumának, hogy támogatták a  Magyar Jazz Szövetség JazzLasszó – Határok nélkül elnevezésű rendezvényét.


25.jpg

Vissza a hírekhez