JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Hol volt, HOLE volt - Dorogon jazz volt! (2023.03.14.)

Majdnem teltház előtt zajlott a Jazz Hole jazzklub nyitó koncertje a „lyuknak" egyáltalán nem nevezhető rendezvényteremben. A házigazda Schreck 3 zenekar (Schreck Ferenc - harsona, Hárs Viktor - bőgő, Serei Dániel - dob) vendége Urbán Orsolya jazzénekesnő volt.

A tematikus esten Gershwin kompozíciók hangzottak el bemutatva a zeneszerző hihetetlenül rövid, ugyanakkor hihetetlenül gazdag zenei pályáját. A választott dalok közismert jazz slágerek voltak, mondhatnók fülbemászóan könnyedek, ugyanakkor egyáltalán nem könnyű zenei nyelvezetüket előadóink mesterien gondolták újra.

Az első dalt, a „But Not for Me”-t a házigazda zenekar interpretálta.

Az egész estére elmondható a következő állítás. Annak ellenére, hogy harmónia hangszer nélkül születtek meg a kompozíciók a muzsikusok előadásmódjában mégis letisztultabb ezáltal sokkal gazdag hangzás teremtődött meg.

feri.jpg

Schreck téma improvizációja fordulatokban gazdag hangzású volt,

hars.jpg

Hárs az őrá oly jellemző lazasággal hozta a saját elképzeléseit, Serei pedig szép négyezéssel csillant meg a végén, sőt dob improvizációval szabadult ki a saját „dob-alap" világából!

orsi.jpg

A következő szerzeményben –„Someone to Watch Over Me”- a trió kiegészült az énekesnővel. Urbán Orsi meleg bársony hangján keresztül mintha a jó öreg Afrika áramlott volna be a terembe és ölelt át, ringatott el bennünket.

„A Foggy Day (In London Town)" című kompozíció következett laza swing tempóval. Orsi dögös, már-már blues-os improvizációjakor inkább érezhette magát New Orleans-ban az ember, mint Dorogon.

Azután tovább robogott velünk a jazzpressz vonat. Máris a „Fascinating Rhythm", azaz a Bűvölő a ritmus! című dallal. Mint Orsi elmesélte Reményi Gyenes István írt rá magyar szöveget. Serei Dani remek bevezetője után gyönyörű unisono-t hallottunk az ének-harsona párostól, majd nem csalás, nem ámítás: a közönség osztatlan örömére a téma magyar szöveggel is elhangzott, egy szép Hárs bőgőszólóval megspékelve.

Ezután a „The Man I Love” ballada következett bravúros feldolgozásban. Ezekben a pillanatokban mutatkozott meg igazán zenészeink nagysága, hiszen a kompozíciót csodaszépen töltötték meg dallamhangszer nélkül is! Sőt! A balladának nagyon jót tett, hogy az ének teljesen az előtérben maradhatott! Schreck Feri itt olyan harsona szűkítőt használt, ami teljesen egyedivé varázsolta a darabot, tökéletesen megidézve a gramofon-hangzást, ezzel még változatosabbá téve a koncertet.

szordinok-1.jpg

A következő Gershwin nóta a „Summertime” funk-os groove-os újragondolása valami elképesztő Amerika flash-t hozott a terembe! Orsi scat-je hihetetlen szabadságról tett tanúbizonyságot, majd a végén egy szép bőgő-ének-harsona hármashangzat bridge alatt egy fantasztikus Serei dobszóló után tért vissza a téma.

A szünet előtti utolsó dal, a „Lady Be Good” következett, bőgő téma elővezetés után közelítve az up tempo swing-es érzéshez, Urbán Orsi pazarul laza énekével. Dani takkra pontos bázisa volt ennek a kompozíciónak! Különlegesen szép négyezéssel zárt a dal, valamint ének-dob kihalkulással.

A szünet után ismét a Schreck 3 következett, ezúttal az „I Loves You, Porgy”című balladával. Feri ismét „teletömte" a hangszerét. Ezalatt az egy kompozíció alatt többféle szűkítőt használt, melyek az est méltó főszereplőjévé tették meg ennek a rendezvénynek a megálmodóját! Szinte emberi hangon énekelt Schreck hangszere, a közönség csak ámult-bámult. A téma elővezetés alatt wah-wah szordínóval örvendeztette meg a hallgatóságot, majd ez után lírai bőgőszóló következett, melyet Serei Dani a cineken kísért. Majd a harsona improvizáció alatt Schreck megmutatta, hogy mestere hangszerének. Szólója remek ívű, erőteljes volt. Majd a témát egy újabb, ú.n. tiszta szűkítővel hozta vissza, elképesztően gazdaggá téve a műsort ezzel a produkcióval!

4en.jpg

Ezután Orsival kiegészülve a „It Ain't Necessarily So" következett. Erőteljes swing lüktetés, dob- ének kezdés pörgette fel a hangulatot. A kompozíció a Porgy and Bess egyik betétdala, Orsi professzionális téma elővezetése szinte láttatta a hallgatósággal az eredeti darab színpadképét!

A dalok sorában az „Our Love Is Here to Stay” következett.

Latin lüktetésben!

Magyarul!!

Meghökkentő, mégis helyénvaló. Bradányi Iván dalszövegét énekelte Orsi, majd egy pazar Hárs szólót hallhattunk. A téma angolul tért vissza, gyönyörű dallam és ritmus variációkkal!

Ezek után mondhatnánk: „’s Wonderful"! És tényleg, mert ez szólt. Itt ismét swing-re váltott a quartet, Feri újra elővette a gramofon hangzású szordínót, Orsin keresztül megtelt a dal élettel, énekszólójának hatására a rendelkezésünkre álló tér egy füstös New York-i jazzklub hangulatához lett hasonlatos. Serei és Hárs ritmusszekciója ismét óraműpontossággal ketyegett!

Egy újabb remekmű, a „Soon" következett.

A „San Francisco utcáin" című film zenei stílusában megszólaló nóta a triós felállás ritmus szekcióját dicsérte, dob pattogva kezdett, a bőgő dobkent pörgött, majd a harsona alapjai után Orsi felült a ritmusok tetejére, onnan szörfözött, szinte fekete hangon a témaénekkel, majd varázslatos scat-szólóval. Ki kell emelni a dob es a bőgő kettősének egymásra épülő improvizációját, igazi örömzene volt ez, a legjavából. Gyönyörű kihalkulással a végén, csak ritmusok, dobok es harsonaszó.

Ekkor elérkeztünk a záró kompozícióhoz.

„I Got Rhythm”

Kedvesen lassú harsona ének bevezető vált át up tempo swing-be.

És kisüt a Nap!

vege.jpg

Vidámság, boldogság, és vastaps!

Remélem, még sok ilyen békebeli hangulatú jazzest születik ott!

Hol?

Jazz Hole, József Attila Művelődési Ház, Dorog.

Mikor?

Május 23. Duke Ellington esttel készülnek, vendégművészük akkor Juhász Attila zongorista lesz.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez