JazzMa

Friss Hírek

Saturdays’s Children2024. április 27.
Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Victor Bailey emlékest Pluto-val

Az utóbbi években egymás után jönnek a megemlékezések a 100 évvel ezelőtt született és a jazz zene alakításában kitörölhetetlen érdemeket szerzett zenészekről. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Charlie Parker, Charles Mingus, Dave Brubeck, Ella Fitzgerald, Barney Kessel, Sarah Vaughan. Victor Bailey basszusgitáros egy későbbi generáció szülötte. Ő március 27-én lenne 64 éves, de már – sajnos – 2016-ban 56 éves korában elhunyt.

vb.jpg

A Jaco Pastorius-t követő basszusgitárosok egyik kiemelkedő képviselője, a Weather Report zenekarban pont Pastorius helyét foglalta el, annak távozása után. Az együttessel négy lemezt készített, majd később hat szólólemeze jelent meg. Magyarországon – tudtommal – nyolc alkalommal járt, saját zenekarával, szólistaként, all stars felállással.

Én az utolsó, 2013. július 20-i magyarországi koncertjén láttam, hallottam személyesen. Akkor az amerikai sztár muzsikusok alkotta Miles Smiles kvartettel szerepelt a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon (Wallace Roney – tp, Larry Coryell – g, Victor Bailey – bg, Alphonse Mouzon – dr).

gyula.png

Victor Bailey Horváth „Pluto” József nagy zenei példaképe, ezért nem meglepő, hogy felmerült benne egy Victor Bailey Est összeállítása, amelyre március 13-án került sor a Budapest Jazz Clubban.

pluto-a-gyerekekkel.jpg

A produkció bemutatására a „Pluto & The Young Titans” elnevezésű formációval került sor, akikhez egy sztár szaxofonos, Tony Lakatos csatlakozott még.

lt.jpg

Gondolom Horváth „Pluto” József és Tony Lakatos bemutatása nem szükséges az olvasóknak, ezért csak a „fiatal titánok”-ra térek most ki:

fzs.jpg

Farkas Zsolt – elektromos zongora, szintetizátor

gitaros.jpg

Szajkó Nándor – gitár

dobos.jpg

Nagy Róbert – dob

ba.jpg

Bangó Adrienne – ének

Farkas Zsolt és Bangó Adrienne már nem volt ismeretlen számomra, sőt Farkas Zsolt egyetemi vizsga koncertjeit, amolyan „hab a tortán” kategóriába soroltam hajdanán. Azzal tisztában kell lenni, hogy amikor egy zenekarnak két sztár szólistája is van és egy harmadik sztár előtt akarnak tisztelegni, akkor a zenekari kíséret legfontosabb feladata a zenei háttér biztosítása a szólisták játékának bemutatásához. A nézőtérről úgy látszott, hogy Farkas Zsolt amolyan kulcs feladatot kapott ebben és neki jutott a legtöbb szóló lehetőség is Pluto és Tony Lakatos mellett.

A koncert egyébként egy Victor Bailey zenei klippel indult, majd Peter Horvath magyar származású zongorista, a basszusgitáros hajdani zenésztársának video üdvözletével folytatódott.

Ezután már tényleg jöttek a zenészek, egyelőre csak öten (szaxofonos nélkül) és ebben a formában játszották az első három Bailey kompozíciót. Ezek a következők voltak:

1. Low Blow (album: Low Blow, 1999)

low-blow.png

2. Slippin’ ’n’ Trippin’ (album: Slippin’ ’n’ Trippin’, 2009)

3. Like a Horn (album: Slippin’ ’n’ Trippin’, 2009)

skippin.png

Ezután Bangó Adrienne lement a színpadról, jött viszont Tony Lakatos, aki a továbbiakban tenorszaxofon játékával emelte az est fényét, ahogy mondani szokták. Ennek a számnak a címét Pluto nem konferálta. A szünet előtti utolsó kompozíció címét viszont igen, de ezt anélkül is felismerte volna a termet teljesen megtöltő közönség, hiszen talán ez volt Victor Bailey legnagyobb „slágere”.

4. Kid Logic (album: Bottom’s Up, 1989)

bottom.png

A szünet után a 2001-es „That’s Right!” album címadó dalával folytatták.

that.png

Ezután egy újabb olyan darab következett, amelynek nem hangzott el a címe, viszont ebben Tony Lakatos szopránszaxofonon játszott először és utoljára az est folyamán.

lt-ss.jpg

A folytatásban a zenekar előadta a „Bottom’s Up” album címadó kompozícióját, amit Pluto a március 2-án elhunyt Jim Beard billentyűs emlékének ajánlott, aki sokat játszott Victor Bailey lemezein és koncertjein.

pluto-gyerekek-tl.jpg

pluto-vege-konf.jpg

Jött még egy funky, a „Graham Cracker”, a Low Blow albumról, majd a közönség tapsától függővé tett, de amúgy biztosra betervezett „Miles Wows” (album: Bottom’s Up) előadása zárta a Victor Bailey Estet, bár szerintem a közönség még hallgatta volna egy darabig a búcsúzó zenészeket.

pluto-2.jpg

2019-ben – ugyancsak a BJC-ben – volt egy koncertje a Finucci Bros-nak, amelyben Horváth „Pluto” József Jaco Pastorius emlékét idézte meg. Most következett Victor Bailey, és már csak egy kérdés maradt: Ki lesz a következő? A közönség már várja a folytatást!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez