JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Kubai ritmusok, latinos lüktetés a 95. tatabányai DzsesSzerdán a Révész Richárd Quintettel

Legutóbb azt írtam, hogy a jazz különböző ágai, irányzatai közül válogatnak a szervezők, most viszont némileg el is tértek a jazztől, hiszen főként kubai klasszikusokat, illetve a szélvészgyors, virtuóz zenekarvezető zongorista Révész Richárd néhány latinos szerzeményét hallhattuk egy örömzenébe és „táncmulatságba” torkolló, „standing ovation”-nel végződő koncerten, ahol Molnár Mátyás dobolt, Tar Gergely játszott ütőhangszereken, a több stílusban otthonosan mozgó és számos együttesben biztos hátteret nyújtó Fonay Tibor bőgőzött, valamint a kubai Yulaysi Miranda énekelt és táncolt.

revesz-richard.JPG

ft.JPG

mm.JPG

tg.JPG

ym.JPG

Azért is kíváncsian vártam már a koncertet, mert a művésznőről tatai bőgős barátunk, Sárkány Sanyi nemrégiben ódákat zengett a Fényes szaunában – és nem túlzott. A hölgynek elképesztő hangja van, mikrofon nélkül is beénekelte volna a termet.

A műsor a zenekarvezető „Hallgasd a ritmusomat!” című darabjával kezdődött, és valóban, igen sűrű, gyors ritmusok, valamint a latin zenére jellemző rengeteg dob és ütős játék alapozta meg az est hangulatát.

A kubai zenében (nálam) jártasabbak számára bizonyára ismert, híres dalok következtek, immár Mirandával, aki ekkor még csak egy hölgyet csalt fel a közönség soraiból táncolni a színpadra. Három énekes szám után pihenésképpen Révész Richárd szép, lassú "Tenjo" című, bőgőszólóval nyugtató szerzeményét hallhattuk. Aztán a „vörös, húsos ajkakról” szóló gyors tempójú "Bemba Colora" jött, majd visszatért az énekesnő, és megint nem altatódalok következtek.

Spanyoltudás híján kérem, nézzék el nekem, hogy a számok címével többnyire nem tudok szolgálni, kivéve az olyan népszerű dalokat, mint a „Bésame Mucho”, vagy a Santana-tól ismert, ráadásként előadott „Oye como va”, továbbá két szerző (Benny Moré és Chucho Valdés) neve még nekem is ismerős volt.

A „Bésame Mucho”-nál már öt hölgynéző táncolt a színpadon, illetve a színpad előtt, míg mi félénk férfiak tapsoltunk, esetleg énekeltük a refréneket, ahogy a művésznő vezényelt. Az említett két dal között volt egy instrumentális darab is, dob–ütős „párbajjal”, valamint egy szám Chucho Valdés-tól, a ráadás sebessége pedig már tényleg követhetetlen volt. Már csak egy mojito hiányzott, de zeneiskolákban sajnos nem szolgálnak fel koktélokat.

vege.JPG

Tatabánya májusban sem marad élő jazz nélkül: 8-án Juhász Gábor triója lesz a 96. DzsesSzerda vendége. Sőt, Pleier Tamás már az októberi műsort is beharangozta – a Sárik Trió mutatja be X2 Bartók című lemezét.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez