JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Az ECM kiadó nevével fémjelzett fesztivál második napján (október 17.) lépett fel a zene új templomában, a BMC-ben a Quercus Trio

A kiadó neve jól cseng minden hazai jazz rajongó számára, mivel az ECM zászlóshajói között olyan neveket találunk, mint Jarrett, Garbarek, Lloyd...

A June Tabor vezette trióról semmit sem tudtam, de bíztam Maloschik Róbert ízlésében, aki meghívott az eseményre, no és persze a kiadó is jelentett némi garanciát. June Tabor nevét persze nem a „jazz” címszó alatt kellett volna keresgélni, mivel eredetileg folk énekesnek indult.


dsc-9863.JPG


Az angliai Warwick-ban 1947-ben született énekesnő pedig elismert, díjakkal jutalmazott művész hazájában, elég talán a BBC rádió által kiírt Év folkénekesnője díját említenem, amit kétszer is elnyert. A rock zenében is járatosak talán még emlékeznek a népzenei hangzásokat alkalmazó Fairport Convention-ra, mely együttesben a tragikus körülmények között elhunyt Sandy Denny énekelt (ő is nyert Év folkénekesnője díjat a BBC-től). June Tabor 87-90 között lépett fel a zenekarral.


dsc-9867.JPG


Az Angol Királyi Zeneakadémia és a cardiffi Wales-i Királyi Zene és Drámakollégium tanára, Iain Ballamy szaxofonos már igazi jazz múlttal rendelkezik, Balloon Man nevű zenekarával 1995-ben a legjobb brit együttes büszke címét hódították el British Jazz Award kiírásában. (Előtte másfél ével a Delightful Precipice zenekarral járt először hazánkban.) Kísérletező, műfajok között szívesen átjáró művészként ismerik, az alábbi névsor is erre utal, hiszen Gil Evans, Hermeto Pascoal, a New York Composers Orchestra, Carla Bley, Dewey Redman, George Coleman társasáságaban is játszott.


dsc-9859.JPG


A két angol zenész mellé harmadikként egy walesi zongorista csatlakozott Huw Warren (1962) személyében, aki elismert zeneszerző is egyben. Ő a jazz mellett a kortárs és a világzene területén is felhívta magára a figyelmet.

A Quercus Trio 2005-ben alakult. Huw Warren régóta dolgozott June Tabor-nak, mikor csatlakozott hozzájuk a zongorista kortársa, az 1964-ben született Ballamy. Bár műfajában, a folkban minden sikert besöpört Tabor, érdeklődése a jazz felé irányult. A trio megalakulását megelőzően volt egy halovány kísérlete, melyet teljes érdektelenség kísért, de ez a trio egy új lehetőség volt számára a jazz irányába nyitni.

Az ECM-nél megjelent 2013-as albumuk /Quercus/ anyagát mutatták be itt Budapesten. Trióról írok, de ez a lemez és az előadás elsősorban June Tabor-ról szól. A két jazzben otthonos zenész Ballamy és Warren alázatosan kísérik, visszafogottan néha-néha improvizálnak is, de June Tabor hangja és sugárzó egyénisége viszi az előadást.


dsc-9853.JPG


Ő tökéletes tolmácsolója a daloknak, egyedülállóan pendíti a drámai és érzelmi húrokat. Elhangzott sok angol népdal átdolgozás, dalok a szerelemről, csalfaságról, a háborúból vissza nem tért fiúkról, és pár „protest song”, többek között Bob Dylan „Don't Think Twice It's Alright” száma is. Két alkalommal Tabor elhagyta a színpadot, teret engedve a fiúknak, tehetségük bemutatására. Ballamy és Warren élt is a lehetőséggel, bemutatták, hogy nem csak kísérni tudnak, elegánsan és finoman persze, de ha kell, a húrok közé is bele tudnak csapni. Kettejük előadása igazi élmény volt.


dsc-9845.JPG


Tabor visszatértével azonban mindig helyre állt a rend, ismét a hangé lett a főszerep. Tökéletes hangja, egyénisége mindenkit ámulatba ejtett, még a konzervatív jazzrajongók is elfelejtették tőle számon kérni az improvizációt, mely a jazz lényege.


dsc-9862.JPG


Akik eljöttek – sajnos elég kevesen - vastapssal köszönték meg ezt a különleges zenei élményt.


dsc-9855.JPG


dsc-9878.JPG


Befogadták a zenét, amelyet ugyan nem mernék egyértelműen jazznek nevezni, de lélekből jött és lelkeket érintett, az biztos, úgyhogy távozáskor mindenki boldogan, átszellemült mosollyal az arcán hagyta el a BMC épületét.

Vissza a hírekhez