JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

És Joe Sample 75 éves!

Joe Sample (Houston, Texas, USA – 1939. 02. 01.) napjaink és a múlt század második elének egyik meghatározó alakja a kortárs-modern jazzben, zongorista-zenekarvezető, szerző, az elektromos zongorajáték egyik úttörője. Az 1950-es évektől a Swingsters zenei csoport (új nevén Modern Jazz Sextet, Jazz Crusaders (korai 1960-as évek), majd a Crusaders (1970-es évek), társ-alapító tagja, a 1960-1980-as években számos listavezető albummal, miközben közreműködőtt pl. Joni Mitchell, Marvin Gaye, Tina Turner, B. B. King, Joe Cocker, Minnie Riperton, Anita Baker, George Benson és mások lemezein napjainkig. 1975-ben közös lemezt készített a két jazz legendával, a bőgős Ray Brown-nal és a dobos Shelly Manne-nel. 1997-ben Montreux Legends néven a Montreux-i Jazzfesztiválon felvették Joe Sample, David Sanborn, Eric Clapton, Steve Gadd és Marcus Miller közös koncertjét. Sokat turnézik Európában, az utóbbi években főképp az énekesnő Randy Crawford-dal. Amerikában legutóbb fiával (Nick Sample) és Ray Parkerrel (...) lépett fel Zydeco-t játszva, The Creole Joe Band néven. Már régóta legenda, ha megemlítik neki, nevet. Egyéni, rögtön felismerhető játéka miatt szinte minden lemeze siker, és több százezer példányban kelt el, mára mégsem ezt tartja legfontosabbnak.

joe-sample.jpg


Még 2008 nyarán, a Millenárison a Crusaders-Landgren koncert után volt szerencsém beszélgetni vele, csak úgy spontán, nem is a koncertről és munkáiról hanem arról is, milyen ember egyáltalán, milyen a világnézete?

De gondoltam, majd mondja magától, mint már előtte a show alatt is. Lelkesen energikusan, idézte fel fiatalkori élményeit, a nőkről-helyszínekről, nagyon részletesen, aztán folytatta, mint egy mesemondó, lassan és biztosan - később nem nagyon tudtam közbeszólni. Egy Solti György DECCA limited CD-t adtam neki ajándékba, gondoltam Solti magyar származású, és a felvétel a Chicago-i Szimfónikusokkal készült - vajon mit mond rá? Hát meglepődött, kérdezte: "Mi, ez klasszikus?”, igen - mondtam - Solti-Chicago? "érdekes – mondja. Ó, én nem nagyon hallgatok komolyzenét, de otthon Brooklyn-ban majd talán lesz rá időm. Már alig várom, hogy hazaérjek, mert azért fárasztó a sok utazás, és hogy mi lesz jövőre? Már 70 éves leszek, oh man. Sokszor eszembe jut fiatalkorom, mikor dél-kelet Texasban, ahol felnőttem zydeco-t és Louis Armstrong-ot játszottam és hallgattam. Itt értik ezt a zenét? Amikor azt kérdezik, jazz zenész vagyok?, azt mondom, nem, nem, én jazz-, gospel- és blues zenésznek tartom magam, mert az egész alapja a gospel, ami viszont a templomból jött. Szegregációban nőttem fel, és számomra a zongora volt a hangszer, amin nemcsak játszottam, hanem amivel gyógyítottam is a lelkem, az volt a szentély. Szeretném, ha az emberek úgy emlékeznének majd a zenémre, ami nemcsak tükrözi a kort, amelyben éltem, hanem gyógyítja is őket fájdalmaikból-problémáikból, mint ahogy meggyógyult az enyém.

Sajnos, a 70-es és 80-as évektől teljesen el kellet térnünk a zenei gyökereinktől üzleti szempontból, hogy minél több lemezt adhassanak el a lemezcégek, milliókat és milliókat. Ezért a jövőben szeretnék majd játszani újra zydeco-t, persze jazz-zel. Fellépek majd sokat Randy-vel, ketten vagy trióban nem annyira fárasztó. Szeretem őt, mert van lelke és kiegészíti a zenémet."

És ma már 75 éves Joe Sample, két unokával, (fiánál, Nicholas-nál) Brooklyn-ban tölti a szabadidejét, s habár pár hónappal ezelőtt sikeresen túlesett egy kisebb tüdőgyulladáson, 2014-ben már újra turnézik.

Mondhatjuk, Joe Sample azért is egyedülálló nagy zseni, mert zenéjében úgy ötvözi a jazz, a gospel, a blues, a latin és a klasszikus formákat, hogy mint mondta, azt meg tudja "gyógyítani" és értetni bárkivel a földön bárhol, bármikor, bármilyen kontinensen.

Az alábbi fotókat, fia Nick küldte kimondottan a JazzMa.hu olvasóinak a szülinapi buliról!


sample-1.jpg


sample-2.jpg


sample-3.jpg

Vissza a hírekhez