JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Bóna „7 éves a BJC” Lászlóval

Lacit kb. 20 éve ismerem. Igaz, akkor még nem volt multimilliomos, csak jazzdobos!

bona-laszlo.jpg


1) Jól emlékszem arra, hogy 2007 őszén suba alatt, minden különösebb hírverés nélkül elindítottátok a Múzeum utcában a Budapest Jazz Clubot? Majd január elején Szakcsi Lakatos Béla koncertjével hivatalossá tettétek? Mi volt ebben a logika?

Akkor, az őskorban bénáztunk össze-vissza, egyikünk sem foglalkozott koncertszervezéssel, vendéglátással, reklámmal. A "suba" alatti megnyitóra tisztán emlékszem: az "áldozatzenekar" a Jazz Steps volt, akinek vezéralakját, Finok Zolit a helyszínre érkezésekor (kb. 16 órakor) egy elég rendezetlen koncertterem fogadott, a színpad előtt még konkrétan állt a szakmunkások által ott hagyott sitt. Zolit az infarktus kerülgette, le akarta mondani a bulit, de megnyugtattuk, hogy minden rendben lesz, menjenek át 1-2 órára a szomszédos kávézóba, addig mi rendet rakunk. Így is lett, mert Susszer Zoli tulajdonostársammal elkezdtük a sitt kitakarítását, aztán felmosás, székek rendezése, és így nagyjából elfogadható ruházatba bújt a terem. A zenekar a visszaérkezésekor megnyugodott, a koncert pedig szépen lement. Aztán jött a januári hivatalos megnyitó, amikor én csillogtattam konferáló képességeimet, ezek a pillanatok emlékezetesek a mai napig, soha többet nem akarok ilyent, majd a megjelent tömeg gyakorlatilag gerincét törte a teljesen amatőr, vagy talán inkább dilettánsnak mondható vendéglátó egységünknek, de lement, a végén örültünk, töröltünk egyet-kettőt a homlokunkon, hogy huh, nem baj hogy vége.


2) Azóta már az új helyen, a Hollán Ernő utcában vagytok és ma (pénteken) ünneplitek a BJC 7. születésnapját. Először azt áruld el, hogy-hogy most nincs Béla bácsi a fellépők között? És mi indokolta ennek a három zenekarnak a koncerteztetését? Azt már meg sem kérdezem, hogy miért Myrtill a műsorvezető, mert tudom, hogy nagyon profin csinálja ezt is...

Nem néztem utána, és így nem is vagyok ebben biztos, de Béla bácsi talán nem visszatérő BJC születésnapi fellépő. A három zenekar kiválasztása most második éve úgy történik, hogy első fellépőnek egy fiatal tehetséges zenekarhoz ragaszkodunk - tavaly a Röné Jazz aratott nagysikerű születésnapi megnyitó koncertet -, majd Őket követi két olyan banda, akik kifejezetten szórakoztató, látványos produkcióval hergelik a közönséget. Ezt a napot kicsit bulisabbnak, lazulósabbnak szánjuk, és hát a házba érkező érdeklődők száma miatt sem tudnánk megfelelő légkört biztosítani egy elmélyültebb, vagy meghittebb jazzkoncertnek. Így az idénre jó választásnak tűnik az Oláh Krisztián Trio feat. Egri János Jr., majd az East Gipsy Band, és záróprodukcióként az Afro-European Playground.


3) Ha van olyan ember még Magyarországon, aki nem hallott volna soha életében a Budapest Jazz Clubról, annak/azoknak hogyan mutatnád be ezt a helyet? Miért érdemes hozzátok menni?

Hát ha nagyon nem érdekli azt a valakit a jazz, akkor azt mondanám, hogy legalább egy jó marhapörköltre jöjjön el, merthogy 2015. január 7-én megnyílt a konyhánk, így már ételfinomságok is vannak a klubban, nem csak zenei csemegék. Egy jazzrajongó esetében könnyebb lenne a helyzet, mert különösebb előválogatás nélkül is nagyon sok jó jazzprodukciót hallhat, de ha valamire "szakosodva" lenne az illető, akkor is tudnék ajánlani akár a sorozataink közül, akár az éjszakai jam session-jeinket, de fiatal titánok koncertjeit, aztán a "Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" sorozatból, szóval nálunk tényleg széles a paletta, amit szeretnénk a továbbiakban is így folytatni.


4) Az elmúlt évekből tudnál-e egy-két olyan programot/sorozatot mondani, amire nagyon büszkék vagytok? A tehetségkutatókat és a Világsztárok a BJC-ben sorozatot ki ne merd hagyni a felsorolásból!

A tehetségkutatók viccet félre téve fontosak, mert egyrészt van egy fiatalokat népszerűsítő mániánk, amire nagyon jó alakalom a Veled elkezdett versenyek lebonyolítása, és a gyerekek megmutatása a nagyérdeműnek, másrészt a közszolgáltatási szerződésünk is "kötelez" minket ilyen versenyek megrendezésére. A Világsztárok sorozat sem kihagyható, talán erre vagyunk a legbüszkébbek, mert kiváló neveket sikerült elhozni a klubba a Te hathatós segítségeddel. Pallai Péternek és Kerekes Györgynek is nagy köszönet az évek óta péntekenként működő Harmónia Jazzműhelyért, amely sorozat egy másik korosztályból, másik ízlésvilágból jött koncepció alapján hívja meg a zenekarokat, így ez is színesít.


5) Emlékszel-e arra, hogyan és mikor került hozzátok a Harmónia Jazzműhely?

Péter 2008 őszén már hozott angol zenészeket a BJC-be, és erre az időszakra tehetők a 2009 januárjában induló sorozat egyeztető találkozásai is. Sokat persze nem kellett egyeztetnünk, mert egy volt a nyelv, a cél, így hamar kezet ráztunk, összebarátkoztunk, és ez a kapcsolat azóta is harmonikusan működik.


6) Mióta tart a kapcsolatotok a Magyar Jazz Szövetséggel?

A megnyitásunk után hamarosan megkerestük a Magyar Jazz Szövetséget, mert mindegyikünk számára evidensnek tűnt, hogy az akkortájt nem csak egyedül tevékenykedő, de mára egyedül maradt jazzszakmai szervezettel meg kell magunkat ismertetni, jóban kell lenünk, mert mi is beültünk annak a hajónak az egyik evezőlapátja mögé, amit ha jól tudom Ők már 1990 óta húznak.


7) Mióta vagytok szoros kapcsolatban a Bartók konzival és az LFZE Jazztanszékével?

A Hollán Ernő utcába költözésünkkel körülbelül egy időben a Fővárosi Önkormányzattal sikerült egy olyan közszolgáltatási szerződést kötnünk, melyben többek között vállaljuk azt, hogy mind az LFZE, mind a Bartók konzi diákjainak próbalehetőséget biztosítunk a BJC koncerttermében, ott felvételeket készíthetnek a hangtechnikánkkal, aztán nálunk tartják a félévi, évvégi záróvizsgákat, és a Masters Diplomakoncerteket is, amik talán pont a jövő, és az azt követő héten zajlanak majd.


8) Mik az idei terveitek? Jönnek újabb so called világsztárok? Indítotok újabb sorozatokat?

A tervek mindig nagyok, aztán jönnek a kompromisszumok. Évek óta szeretnénk a Világsztárok sorozatban legkevesebb havi egy alkalommal bemutatni egy amerikai hírességet a magyar közönségnek, de most nem részletezve, ez egy nehéz ügy, és mielőtt valaki félre értené, nem csak azért, mert nehéz összeszervezni. Szerintem új sorozat nem lesz, én nem töröm mostanában ilyenen a fejem. Az alapvető cél továbbra is a jazz terjesztése, az hogy ismerje meg egyre több ember a műfajt, amihez mi kvázi segítséget nyújtunk a jazz különböző stílusait képviselők BJC-ben való felléptetésével.

Vissza a hírekhez