JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

XIV. Solymári Jazz Weekend

Kiállításmegnyitóval kezdődött szombaton délután a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban, az immár 14. alkalommal megrendezett Jazz Weekend programsorozata.

-dsc0002.jpg


-dsc0003.jpg


-dsc0006.jpg


-dsc0018.jpg


A ház igazgatója Varga Zsolt és a solymári Little Jazz Pub ötletgazdája és állandó házigazdája, Márkus Tibor nyitotta meg Kökény János festőművész kiállítását. Kökény János festménye került Márkus Tibor szerzői lemezének borítójára, amely most jelent meg és a koncertprogram második fellépőjeként a dupla lemez néhány kompozíciójának bemutatásával a házigazdák is felléptek az este folyamán. Az Equinox Quartet mutatott be kompozíciókat, a JazzMa.hu lemezkritikai oldalán már méltatott „Mysterious Tales” címŰ albumról:  Márkus Tibor a bevezetőjében említette, hogy a lemezen 40 zenésztárs működött közre, mindenkit név szerint említve mondott köszönetet a barátoknak. Ezen az estén azok a kompozíciók hangzottak el, amelyeket a két vendéggel kiegészülve tudtak bemutatni. Az állandó tagok (Márkus Tibor –  billentyűs hangszerek, Csuhaj Barna Tibor – bőgő, Zana Zoltán – szaxofonok, Jeszenszky György – dob) két vendégművésszel egészültek ki. Kovács Linda énekes drámia és lírai színeket is bemutató előadásmódja és Borbély Mihály szaxofonos bemutatásra nem szoruló tudása fokozta a koncert sikerét. A művek Márkus Tibor sokféle hatást magába foglaló, saját bevallása szerint is eklektikus világát tükrözték. Érdemes elolvasni Neumann Balázs alapos lemezkritikáját: http://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/markus-tibor/mysterious-tales/kritika/markus-tibor-mysterious-tales/.
Az este első koncertjét még Márkus Tiborék blokkja előtt a Mózes Tamara Quartet adta. Nekem az este meglepetése volt ez a koncert. Tamara kedves egyénisége és rendkívüli tudása végig uralta a programot. Angol és magyar nyelvű dalok is szerepeltek a repertoárban, humoros, szellemes megoldásokkal és három fantasztikus hanggal. Nagyrészt saját kompozíciók (Tamara, Sütő Márton és egy dal erejéig Újházi János szerzeménye), de standard-ek is elhangzottak a Quartet képére formálva.  Azt tudtam, hogy Benkó Ákos dobos remekül énekel, ez kiderült már a Syrius Legacy koncertjein is. De ebben a zenekarban olyan háromszólamú éneklés hangzott el, amit én még magyar csapattól nem hallottam ebben a formában és különleges zenei világban. A csapat zeneszerzője Tamara és a gitáros, énekes Sütő Márton, Benkó Ákossal remekül komponált a capella betétekkel színesítette a dalokat. A szövegek Mózes Tamara tehetségét és eredetiségét dicsérik. A bőgős Kovács Zoltán is fantasztikus kísérettel és szólókkal mutatta tudását, ő az egyetlen a zenekarban, aki nem énekelt:). Rendkívül sokszínű zenész, világzenei együttesekben is hallottam (pl. Bognár Szilvia Ethnoé formációja), de Pastorius-t idéző basszusgitározása is emlékezetes Nyeső Mari lemezeiről. Benkó Ákosról, már ejtettem szót, számomra ő a fiatal generáció egyik legerősebb dobosa. Az egész műsort valami egészen elképesztő könnyedség jellemezte, semmi görcs, csak a biztos technikai tudás adta lazaság, humor és színesség és Tamara kedves egyénisége.
Az est befejező koncertje Urbán Orsi nagyon profi műsora volt. Az elhangzott kompozíciók Urbán Orsi 2012-ben megjelent „Mindig játék” című lemezén is megtalálhatóak, saját illetve Kollmann Gábor és a koncerten gitárosként résztvevő Horányi Sándor kompozíciói. A gitár domináns, George Benson zenei világát idéző játéka és Orsi érzéki előadásmódja végig uralta a koncertet. A halálbiztos ritmusszekció, Lattmann Bélát és Szendi Gábort dícséri. Bossa nova és tangó is elhangzott, Lattmann Béla láthatóan élvezte a rendkívül bonyolult kíséretet és Szendi Gábor két szólóval is észrevetette magát az ütőhangszerek mögött. Horányi Sándor a Liszt  Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa világszínvonalú szólókkal jutalmazta a nagyszámú közönséget. Sajnos 10 óra után be kellett fejezni a koncertet, mert szabadtéri rendezvényként a csendrendeletet érvénybe lépett, de mindenki elégedett lehetett a 2015-ös XIV. Jazz Weekend-del.

Ősszel ismét indul a havi rendszerességgel, mindig új vendégzenészekkel jelentkező Little Jazz Pub,  Márkus Tibor és az Equinox Quartet jazzklubja, majd a 2016-os évadzárón remélhetőleg hasonlóan színvonalas program készül a jubileumi, XV. Jazz Weekend-re. Köszönet a Solymári Apáczai Művelődési Ház igazgatójának és munkatársainak, hogy ilyen hosszú időn keresztül életben tartja ezt a  rendkívül színvonalas jazz zenei sorozatot.


A Mózes Tamara Quartet:

-dsc0024.jpg


-dsc0029.jpg


-dsc0035.jpg


-dsc0036.jpg


-dsc0040.jpg


-dsc0060.jpg


-dsc0077.jpg


-dsc0082.jpg


Az Equinox Quartet és vendégei:

-dsc0117.jpg


-dsc0090.jpg


-dsc0100.jpg


-dsc0102.jpg


-dsc0104.jpg


-dsc0105.jpg


-dsc0106.jpg


-dsc0136.jpg


-dsc0161.jpg


-dsc0163.jpg


-dsc0192.jpg


-dsc0200.jpg


-dsc0213.jpg


Az Urbán Orsi Quartet:

-dsc0228.jpg


-dsc0239.jpg


-dsc0272.jpg


-dsc0301.jpg


-dsc0391.jpg


-dsc0409.jpg


-dsc0417.jpg


-dsc0433.jpg


-dsc0453.jpg


-dsc0466.jpg


-dsc0470.jpg

A Solymári Jazz Weekend főszervezője búcsúzóul arra bíztatta a közönséget, hogy jövőre is jöjjenek el!

Vissza a hírekhez