JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Erdélyben is szólnak a dobok, avagy Bordás József a határokat feszegeti!

Bordás József jazzdobos-oktató, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja az alábbi erdélyi beszámolót küldte tegnap a JazzMa.hu olvasóinak! – A szerk.

Bevezető:

Célunk a Dob Mánia Táborban meglévő koncepciót a határon túli magyarsághoz is eljuttatni, és a tanárok egy részével egy háromnapos előadássorozatot tartani Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön.

A projekt célja felzárkóztatni a helyi zenészeket, és egy intenzív könnyűzenei és jazz zenei továbbképzésben részesíteni a növendékeket. Kiemelt célunk külön előadásokat tartani az Erdélyben élő zenetanároknak és egy korszerűbb, módszertant lefektetni, integrálni. A Dob Mánia Tábor Workshop sorozat a zenetanuló diákok és tanáraik számára egy hiánypótló szakmai továbbképzés, lehetőség az anyaországban élő szaktanárok/művészek és a határon túli zenésztársadalom összefogására, szakmai diskurzusára.


Megvalósítás:

2015.10.16-18-ig egy háromnapos intenzív workshop sorozatot hoztunk létre Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön. A növendékek Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről érkeztek. A szakmai továbbképzés a sepsiszentgyörgyi Park Hotelben és annak dísztermében zajlott.

A három nap témakörökre volt felosztva a jazzdobolás és zenekari játékkal kapcsolatban.

Ez az előadássorozat hiánypótló és országokon átívelő tanulási folyamat kezdete.

Az Erdélyben élő fiatal zenészek igen nagy örömmel fogadták a lehetőséget.

A román jazz-oktatási rendszer és felkészültség igen le van maradva a nyugat-európai és a nemzetközi zeneoktatási szisztémáktól. Az I. Dob Mánia Tábor Erdélyi Workshop három napján új tanulási szisztémákkal, kottaanyagokkal és tananyaggal ismerkedhettek meg a rendezvényen résztvevő fiatal zenészek.

Célunk és elhatározásunk folytatni az előadássorozatot és félévente megvalósítani ezt a három napos dobos-ütőhangszeres szemináriumot. Visszamenni Erdélybe, de mindig más városba és a régi növendékek mellé felkeresni, bevonzani az újabb talentumokat és lehetőséget biztosítani számukra a magasszintű tanulásra újabb témakörökkel.


bj1.jpg


bj2.jpg


bj3.jpg


bj4.jpg

Vissza a hírekhez