JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Hírek

Little Jazz Pub a Magyar Kultúra Napján

Tegnap végre ki tudtam mozdulni és fotóztam a solymári Magyar Kultúra Napján. Volt egy kiállításmegnyitó Tiry Péter műveibôl, amit Pálfy Sándor Ybl- és Prima Primissima-díjas építész nyitott meg Márkus Tibor közreműködésével, aki saját kompozícióját adta elő zongorán.

A Little Jazz Pub Márkus Tibor és az Equinox, mint házigazda a két Várallyay testvért: Petrát és Benedeket látta vendégül. A klub teljes teltházzal fogadta Márkus Tibort, Jeszenszky Györgyöt és Csuhaj Barna Tibort. Nekem már két éve volt szerencsém felfedezni a magam számára az aktuális vendéget, Várallyay Petrát. Az Alba Regia Fesztiválon hallhattam zongorázni, hegedülni és énekelni nem akármilyen színvonalon. Valószínűleg a nagy érdeklődés köszönhető volt Petra tehetségének egyre szélesebb körben történő ismertségéhez. Úgy látszik, a fiatal generáció tele van UFÓkkal (copyright ©Maloschik Róbert), akik 2-3 hangszeren játszanak mesterfokon (pl. Tálas Áron is...). A házigazdák, akik nagy öregekként biztosították a kíséret és az összhang fantasztikus profizmusát, többször is kivívták Petra köszönetét és háláját. Petra sokoldalúságát nemcsak a hangszerek virtuóz megszólaltatásával és csodálatos, selyemfényű hangjával, hanem az előadott darabok sokszínűségével is bizonyította. Standard-et, kortárs szerzeményt és saját kompozíciót ugyanolyan hitelesen és magas hőfokon adott elő. Ami nekem különösen tetszik a játékában, hogy érzem azt a hatást, amit Grencsó István "Szabados Adyton" projektjében történő részvétele adott Petrának. A szabadzene mesterének Szabados Gyögynek az életműve így fog továbbélni a legfiatalabb nemzedék közreműködésével, amit Petra egy szólóhegedű kompozíciója ősbemutatója bizonyított. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy ha felbukkan egy programajánlóban Várallyay Petra neve, menjen el megnézni, mert nem akármilyen zenei és vizuális élményben lesz része:)


-dsc0059.jpg


-dsc0061.jpg


-dsc0062.jpg


-dsc0063.jpg


-dsc0065.jpg


-dsc0066.jpg


-dsc0067.jpg


-dsc0068.jpg


-dsc0069.jpg


-dsc0075.jpg


-dsc0082.jpg


-dsc0085.jpg


-dsc0121.jpg


-dsc0128.jpg


-dsc0134.jpg


-dsc0136.jpg


-dsc0137.jpg


A február 28-i Little Jazz Pub műsora egy teljes Equinox Septett bemutató lesz Kovács Linda és Eszes Viktória közreműködésével.

Vissza a hírekhez