JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Lamantin csak egy van…

2017. június 18-án este, a tanári kar koncertjével megkezdődött a 18. Lamantin Jazzfesztivál és a 15. improvizációs tábor. E sorok írója hatodszor hallgatott rajta nyitókoncertet, harmadszor számol be róla a jazzma olvasóinak – és az idei lett a legkedvesebb számára.

Ami minden évben elmondható, és ez alkalommal se volt másképp, az az, hogy a jazz-zenészek színe-java érkezik tanárként a táborba, és ezeken a koncerteken igazán kiváló és különleges produkciókkal is bemutatkoznak a táborlakóknak és az érdeklődőknek. Hangszeres virtuozitás, stílusos hangzás, egyedi feldolgozások és mindig, kivétel nélkül örömzene.

Idén különösen jól sikerült a program összeválogatása is. Winand Gábor szólójától a finálé nyolcfős együtteséig a legváltozatosabb felállásokkal találkozhattunk. A hangszerelés szempontjából talán legmerészebb vállalkozás Charlie Parker „Donna Lee” című számának szaxofon-gitár duó változata volt, amit azonban Baris Gábor és Gyárfás István parádésan oldott meg. Még egy basszusszekció nélküli duót hallhattunk, Gyárfás István partnere ezúttal Mike Gotthard (Gotthárd Misi, you know!) volt, és a két gitár fantasztikus játékot folytatott a „There Will Never Be Another You” című standard apropóján.

A humor végig jelen volt az est folyamán, a konferálás szóviccein és Nesztor Iván modern népmeséjén túl a zene nyújtotta minden lehetőséget is kihasználtak az előadók. Így lett a Vukból Peter Wolf standardje, de a hangszerekből kifacsart különleges hangzások is mosolyt csaltak az arcokra. Az est talán legnagyobb erénye pedig az a hatalmas figyelem volt, amivel egymás felé fordultak a zenészek. Szó szerint is, akár teljes testükkel, afelé, aki éppen szólózott. És aztán a következő alkalommal vissza is utalva az elhangzottakra, amikor lehetőség nyílt játszani. Ez a kamarazene tette igazán élővé és örömtelivé a koncertet. Ettől éreztük pörgősnek – és csak akkor csodálkoztunk el, amikor a végére érve kiderült, hogy két és fél óráig hallgattuk a tanárokat, szünet nélkül.

Álljon itt még az összes fellépő neve, mert mindenki hozzátette a maga részét ahhoz, hogy ilyen sikeres és fergeteges hangulatú koncerttel indulhasson a tábor.

Csuhaj Barna Tibor (bőgő), Elek István (szaxofon), Friedrich Károly (harsona), Gotthárd Mike (gitár), Gyárfás István (gitár), Jeszenszky György (dobok), Lakatos Ágnes (ének), Nesztor Iván (akusztikus gitár), Márkus Tibor (zongora), Pozsár Máté (zongora), Spányi Emil (zongora), Tóth Viktor (szaxofon), Winand Gábor (ének, zongora), Baris Gábor (szaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita mv.), Glaser Péter (basszusgitár), Horváth Cintia (ének).


01.JPG


02.JPG


03.JPG


04.JPG


06.JPG


07.JPG


08.JPG


9.JPG


10.JPG


11.JPG


12.JPG


13.JPG


14.JPG

Vissza a hírekhez