JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Bartók konzi jazz tanszakának tanárai (2017-2018) – Urbán Orsolya (ének)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű… A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek… Harmadikként Urbán Orsinak szegezem a kérdéseket.

urban-orsi.jpg


1) Mióta tanítasz a Bartók konziban?

2009 óta, azt hiszem.


2) Milyen szisztéma alapján válogatod ki a jelentkezőket?

Minden évben felvételi meghallgatás van. Ilyenkor megpróbálom kiszűrni azokat, akiknek jó érzékük van  a jazz-hez.(Meg szoktam nézni a felvételi lapját is, mióta tanul, tanult-e előtte stb.) A kétéves képzéshez az az ideális, ha jó adottságai vannak és nem teljesen kezdő. Ennek ellenére sokszor nem ez a helyzet.


3) Amikor elkezdted, akkor kaptál tankönyvet, hogy hogyan oktasd a középfokú jazzénekeseket, vagy volt egy saját tanterved?

Van (talán volt is akkor is már) "központi tervezet". Miután különböző szintekkel érkeznek, ezt csak nagyvonalakban tudom átvenni, inkább a saját kialakult tempómban haladtam, tehát sok mindent magam alakítottam ki és visszaemlékeztem, hogyan csinálták velem.


4) Most milyen szempontok alapján tanítasz? Heti hány órát adsz a konziban?

A konziban átlag 12 órában tanítok. Szempontjaim az órákon: - saját hang, sound kialakítása, stílusismeret, fülhallást csiszoló gyakorlatok, repertoár kialakítása, vagy bővítése...


5) Hogyan tudod ezt egyeztetni egyéb elfoglaltságaiddal? Hisz tanítasz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén is. És hát elismert előadóművész is vagy, vannak fellépéseid is.

Nehezen. Mindig sok a tanítás, pedig szeretem, csak mennyiségben sok. Valahogy kijön a 24 óra, de pláne a próbák, koncertek mellett nehéz. És még van a család. Sok logisztika, állandó rohangálás.


6) A 2017/2018-as szezonra vannak-e újdonságaid? Úgy értem, valami új tanítási technikát vezetsz-e be?

Új tanítási technikákat nem terveztem, de elhatároztam, hogy több transzkripciót fogok erőltetni. Énekeseknek nehéz a leírása, nehezebben találunk testhez állót a növendékeknek, sokszor kevés az idő, amit erre szánunk. De ez nem jó.


7) Vannak új növendékek? Kik ők név szerint?

Idei újak a konziban: Hargitai Veronika, Orbay Lilla, Varga Nóra, Nagy Emma, Bakos Bettina, Castagno Claudia. (Ez utóbbi egyébként Garai Attila unokája! – A szerk.)


8) Jazz előadóművészként miket tervezel az elkövetkező hónapokra?

Szeretnék az új lemezzel koncerteket szervezni, szerepelni.:). És van egy mappám, amiben olyan számok vannak, amiket szeretnék megtanulni. Mindig oda gyűjtöm, jó lenne, ha kicsit apadna a listám.


9) Mikorra várható például egy újabb Urbán Orsi lemez?

Csak mostanáig kellett várni. Révész Ricsivel kb. 1 hete lett kész az új duó lemezünk, „I Know You Love Me” címmel. Teljesen friss, már hallom is, amit szentségelsz, hogy miért nem mondtam, de tényleg brand new. Kedvenc nóták, van rajta swing, bossa nova, tropical salsa, pop, mindenféle.


urban-orsi-revesz-richard-i-know-you-love-me.jpg


Vissza a hírekhez