JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Bágyi Balázs New Quartet európai turnébeszámoló

Már pár éve minden novemberben, nagyjából ugyanazon helyszínekre megyünk koncertezni Szlovákiában, Csehországban és Németországban. Jól is esett a csapatnak az októberi rengeteg repülés és kínai koszt után a rugalmasabb mikrobuszos utazgatás és az európai étrend, a sörkülönlegességekről nem is beszélve.

turneplakat.jpg


23-án indultunk útnak, a turnét a felvidéki Somorján kezdtük, ahol a Mozi Klub lelkes hallgatósága mindig örömmel fogad bennünket, a tulajdonos házaspár pedig kedves és figyelmes házigazda. Itt mindig találkozunk helyi zenészekkel is, sőt a dunaszerdahelyi jazzklubból is járnak át zenét hallgatni.

Másnap Prága felé vettük az irányt, ahol szállásunk a belváros szívében fekvő Magyar Kulturális Intézetben volt, ahol két éjszakát töltöttünk. Az egész turné során a Balassi Intézet segített bennünket a lakhatás és a promóció terén. Első este nem volt koncertünk, a kedvenc indiai éttermünkben elköltött vacsora után tettünk egy hosszabb sétát az esti városi turistaforgatagban. Prágában már sokszor jártunk, nagyon szeretjük, szinte minden klubban zenéltünk már.


praga-plakat.jpg


Másnap, 25-én az egyik kedvenc helyünkön, az U Maleho Glena klubban játszottunk, ahol kezdés előtt beszélgettem a szintén dobos programigazgatóval. A Maly Glen, ahogy a helyi zenészek becézik, kedves kicsi hely, igazi forró hangulatú koncertek színtere. Így volt ez most is, rendkívül vegyes összetételű, nemzetközi közönség előtt játszottunk.


malyglen.jpg


Csehország után Németország következett, ahol először a brandenburgi Zehdenickben adtunk délutáni koncertet a Klosterscheune Galériában.


zehdenick2.jpg


A helyszín igen hangulatos, nagyon európai, igényes, akusztikus zongorával rendelkező központi terme ideális tér a művészetek találkozására. A galéria vezetője a játék előtt megvendégelt bennünket, a finom úriközönség pedig a szünetben fogyasztott. Hallgatóságunk nagyon figyelmes és zeneértő emberekből állt, így lehetőségünk nyílt, az intimebb atmoszférát kihasználva egy-két olyan csendesebb darabomat is eljátszanunk, amit mondjuk egy hagyományos klub közegben nem tűznék műsorra. Sikerült is elérnünk velük hozzájuk, a szünetben és a koncert után sokan vásároltak a nálunk lévő CD készletből. Az esemény minden sikere és pozitívuma ellenére, sajnos meg kellett, hogy állapítsuk, hogy szinte csak nyugdíjas korú, idős emberek látogattak el a hangversenyre. Valószínű a galéria helyi törzsközönsége is belőlük áll, a fiatalabb korosztály inkább Berlinben él és dolgozik. Ez egyébként általános jelenség és nyugat–európai probléma, hogy, az első sorban vidéki jazzközönség kiöregszik, a helyben élő fiatalabb korosztály nem érdeklődik ilyen jellegű események iránt. Nagyvárosi jazzklubban azért árnyaltabb a kép, mint nálunk otthon a BJC-ben is, vagy akár, amint tapasztaltuk másnap a B-Flat-beli koncertünkön, ahol teljesen vegyes korosztályú közönséggel találkozhattunk. Zehdenick-ből még aznap este a berlini Collegium Hungaricum felé vettük az irányt, ahol két éjszakára szálltunk meg a modern és jól felszerelt épületben.


zehdenick1.jpg


Az egyik prominens német jazzklub, a költözésen átesett és megújult B-Flat volt következő koncerthelyszínünk. Rendkívül jó adottságokkal rendelkező, minden szegletében ízig-vérig jazz hely, ideális állomás a nemzetközi, turnézó zenekarok számára. Utunk legjobb, legnagyobb ovációval kísért koncertjét adtuk itt 27-én, hétfő este. A közönségben voltak korábbi, itteni koncertekről ismert emberek, rajongók is csakúgy, mint Soso volt amszterdami diáktársai, akik itt élnek, zenészek, fotósok, médiaszakemberek vegyesen. Szintén sok lemez fogyott az est végére.


berlin-b-flat.jpg


Németországi koncertjeink szervezésében a CHB mellett Eszéki Erzsi nyújtott nekem segítséget.

Hazafelé irányban még egy koncertünk volt hátra a pozsonyi JazzTikot Klubban, amit a pozsonyi intézet szervezett számunkra. A helyszín az óváros közepén, az egyik legforgalmasabb térnél található, elegáns új klubról van szó, tetszetős dizájnnal.

Itt az intézet által meghívott, első sorban magyar közönségnek játszottunk, de szlovák zenészkollégák is tiszteletüket tették és kíváncsiak voltak, mit is játszunk. Majd kivételesen korai fekvés következett a másnapi kora reggeli hazaindulás miatt.


pozsony-plakat.jpg


Az egész turné remek hangulatban telt, reméljük jövő novemberben ezt a kört ismét meg tudjuk tenni. Utunkhoz az NKA Hangfoglaló Programja nyújtott támogatást.


Vissza a hírekhez