JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.
Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018 április

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Ebben a hónapban kevesebb az évforduló - de ez nem befolyásolja az elképzeléseimet...

Egy kérdés: ki lehet az, akit honlapunk keresőjébe írva 75 találatot kapunk, mégis viszonylag keveset "tudunk" Róla?

A "magyar (jazz)írások"' többségében csak szóba kerül a neve, pedig Ő inspirálta Dresch Misit. 1969-ben lépett fel hazánkban először, az Alba Regia Jazzfesztiválon; 1970-ben a Kenny Clarke-Francy Boland Big Band tagjaként tért vissza Székesfehérvárra; Debrecenben Csík Gusztival játszott 1992-ban - és hasonlók. Április 24-én lett volna 90 éves: JOHN ARNOLD GRIFFIN III. Azaz Johnny Griffin amerikai tenorszaxofonos, a "Little Giant" - alacsony termete és erőteljes játéka miatt kapta becenevét. Röviden bemutatom: 


image1.JPG


(Ez egy kíváló, 1956-os Blue Note albuma: Wynton Kelly - zongora, Curly Russell - bőgő, Max Roach - dob.) 
Chicago-ban született és tanult; klarinét-, oboa- és altszaxofon-leckék után, Lionel Hampton javaslatára tért át a tenorszaxofonra, akinek big band felvételén hallható először lemezen. 17 éves volt akkor. Zenésztársként Thelonious Monk és Art Blakey következett ('50-es évek vége, '60-as eleje) - mindkettő aránylag rövid ideig. Aztán 1963-ben áttelepült Európába: először Franciaország, majd 15 esztendővel később Hollandia lett az otthona. Folyamatosan aktív volt: koncertek, lemezfelvételek. Akikkel - többek között - együtt játszott: Eddie "Lockjaw" Davis, Kenny Clarke, John Coltrane, Clark Terry, Stan Getz, Gerry Mulligan, Chet Baker, Dizzy Gillespie - de nem is tudom, miért kezdtem bele ebbe a felsorolásba, (kis túlzással) leírhatnám a teljes jazz lexikont... Több mint 60 évig fújta a tenort, utoljára 2008. július 21-én, négy nappal a halála előtt. Tíz esztendővel ezelőtt, július 25-én hunyt el - 80 éves korában.


image2.JPG


Április 16-án töltötte be a hatvanadikat a svéd gitáros Ulf Wakenius. Oscar Peterson Quartet-jének gitárosa lehetett - a jazz óriásának utolsó  éveiben. Volt szerencsém őket "együtt" látni 2005-ben, Montreux-ben. 
ACT-sztár - több lemezét bemutattuk honlapunkon - az utolsót pontosan egy évvel ezelőtt: "Father and Son" - akusztikus duó fiával, Erikkel. 


image3.JPG


image4.JPG


Egy másik európai gitáros, a dán Jakob Bro lett április 11-én 40 esztendős. Ő az ECM muzsikusa - szintén sok CD-jét elemeztük - legutóbb éppen ebben a hónapban Varga Bendegúz írt az új "Returnings"-ről. Korának megfelelően stílusa időszerűbb (elúszó hangok, elgondolkodtató harmóniák) - de a modern mainstream keretein belül marad. (Idéznem "kell" V. B. egy jellemző mondatát: "Végtelen visszhangok tekeregnek a térben.")


image5.JPG


Távirati stílusban (mindenki tudja, hogy mit jelent?) még néhány gondolat. 
Április minden évben az aktuális Montreux Jazz Festival programjának megjelenéséről (is) "híres". Most csak ennyi - fellép: Stanley Clarke, a Brad Mehldau Trio, Jason Moran, "mindkét" Avishai Cohen, Robert Glasper, Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow, Gregory Porter, Chick Corea, John Patitucci és Jamie Cullum - többek között. Lehet "fikázni" - de nem érdemes... (Előzetes lesz még ebben a hónapban.)


image6.JPG


Áprilisi "lemezeim" közül csak egyet emelnék ki: Grencsó István - "Esszék" - elemzés honlapunkon.


image7.JPG


És két koncert, amelyek kiemelkedtek a havi kínálatból - számomra. 
(Beszámolók vannak...) 
16- án a "The Bad Plus" a BJC-ben. 


image8.jpg


24-én Kenny Barron Bécsben, szólóban, 75 évesen. 


image9.jpg


Kell-e még bizonygatnom a jazz sokszínűségét?


Vissza a hírekhez